Eylül 2017'de dillere merak sardım.
Şu an C1 İngilizce + A2 İspanyolca + A1 Litvanca + İbranice (çok az) biliyorum ve öğrenmeye devam ediyorum. Tek tek yazacağım şimdi..
İngilizce: Zaten küçüklüğümden beri ingilizce kitaplara vs aşinayım bu sebeple ilerletmek zor olmadı yalnızca pratik konusunda çok kötüydüm onu da İstanbulda Amerikalı arkadaşlar bularak hakkettim sayılır hâlâ çabalıyorum. Tavsiyelerim
Kitap okuma (her 2 ayda bir bir üst seviyeye çıkartır.)
Tek bir dil bilgisi kitabı (güvenilir olsun her konu olsun yeter)
YouTube kanalları (YouTubeda binlerce native öğretmen var)
İngilizceden İngilizce'ye çalışma (kelimeleri Türkçe karşılığında değil ingilizce karşılığında öğrenin. Örneğin; wealthy sözcüğünü duyunca aklınıza zengin değil rich kelimesi gelsin. Etimolojik olarak yaklaşın. Collocation,Türkçesi ne bilmiyorum ama "co" ortak demek "location" yerleştirme gibi bir anlamı var o halde ortak bir arada olan bir şeyler gibi anımsanabilir)
İspanyolca: Sevdiğim ve öğrenmekten çok zevk aldığım için bir kere öğrendiğim şeyi unutamıyorum ama şu aralar sıkıntı
Litvanca: Erasmus kazanmam sebebiyle öğreniyorum bu sebeple İspanyolcayı bıraktım ama devam edeceğim :D
İbranice: Bunu neden öğreniyorum ben de bilmiyorum zaten çok çok minicik şeyler biliyorum
Ek tavsiyeler;
Dil değişimi yapın. Yani native arkadaş bulun, benim arkadaşlarım Türkçe öğrendikleri için onlara yardım ediyorum onlar da bana yardım ediyor.
İlgili dilin şiirlerini okuyun. Biraz saçma gelebilir ama bir dili öğrenmekten kastınız bir kültürü öğrenmek olsun çünkü dil tek başına yetersiz ve sonsuzdur.
Podcast dinleyin.
Deyim öğrenin. Dediğim gibi kültür önemli.. Mesela havadan kedi köpek yağmak gibi bir deyim var bunu bilmeden biri size derse ne tepti verirsiniz :D ya da salatalık gibi soğuksun dese biri :Dd