Arama motoru optimizasyonu yaparken hem iç hem de dış seo olarak iki koldan düzenlemeler yapıyoruz.


İç seo yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

1. Yükselmek istenen anahtar kelime sitenin her yerinde kullanılmamalıdır. Olabildiğince doğal olunmalı, manipületif hareketlerden kaçınılmalıdır.
Örneğin, her yazı başlığında bu kelime kullanılmamalı, eş anlamlıları da kullanılmalıdır.

2. Footer, sidebar gibi yerlere anahtar kelime yığılmamalıdır. manipüle etmeyen bir bu hareketleri yapar mı? Düşünün...

3. Title, description ve meta keywords kısımlarında anahtar kelime spamı kesinlikle yapmayın. Anahtar kelimeleriniz geçerken mantıklı cümle içerisinde doğal bir şekilde geçsin. Abartmayın.

4. Site hızı! Site hıze Google'ın artı puan verdiği bir noktadır. Site hızınızı gerek eklentiler, gerek css sprite, gerek anasayfadaki konuların fazlalığı, resimlerin boyutu gibi konularda geliştirebilirsiniz. www.gtmetrix.com faydalanın...

5. Anasayfadaki kod metin oranı. Aşırı kod ve azıcık metin oranı sitenin kötü algılanmasına, ziyaretçiler için değil, arama motorları için oluşturulduğuna dair kötü bir izlenim bırakır. Kod metin oranını %25-30 üstünde tutmaya çalışın.

6. Yazılardaki anahtar kelimelerin oranı. Sitenize yazılar giriyorsunuz güzel, fakat bu yazıları yükselmek istediğiniz anahtar kelimeye mi boğuyorsunuz? %3 ü geçmeden anahtar kelimelerinizi kullanabilir, hatta eşanlamlılarını kullanıp bold, italik altı çizili gibi şekillerde yazabilirsiniz.

7. Site içi linkleme, bir yazınızı okuyan ziyaretçi, o yazıyı bitirdikten sonra rahatça başka yazılarınıza geçebiliyor mu? Navigasyonu iyi sağlayın. Bir önceki yazımız olayını araştırın...

8. Anasayfadan ulaşılabilen en derin sayfa hangisi. Ana sayfanızda çok iyi yönlendirme, listeleme kullanmalısınız. kategoriler, onların alt kategorileri, sayfalar... Ziyaretçi en alt sayfalara anasayfanızdan bir-iki tıkla ulaşabilmeli.

9. Google dostu kod yapısı kullanılmalı. javascript ve css dosyaları sıkıştırılıp hıza katkı sağlanmalı.

10. İçerikleriniz özgün mü diye sormuyorum bile. Onun yerine, içerikleriniz ziyaretçiyi sitede uzun tutacak kadar akıcı ve derin mi? diye sorabilirim. paragraf paragraf veya madde madde düzenli ve bilgi verici yazıları mı tercih ediyorsunuz? Yoksa içi anahtar kelimelere boğulmuş anlamsız, grameri bozuk yazılar mı?


Ve şu an bahsetmediğim birçok etken var, onları da bilenler tamamlayabilir veya hatırladığım zaman ekleme yaparım.



Dış optimizasyon yapılırken dikkat edilmesi gerekenler:

1. Bedava dağıtılan backlinklerden UZAK DURUN!

2. Herkesin kolayca backlink alabileceği yorum backlinklerden(aşırısından) uzak durun!(bazen alınabilir)

3. Sabit, durağan, forum profil linkleri, web20 profil linkleri, binlerce backlink yığılan ziyaretçi defteri gibi yerlerden uzak durun!

4. Sitenizin içeriğine yakın sitelerden backlink almaya çalışın.

5. PR ve Sitenin Otoritesi, link alınan sayfanın otoritesine dikkat edin. Bunlar fark yaratan önemli noktalar.

6. Bir gecede binlerce wiki olsun, başka link olsun alıp da pingletenlerden uzak durun!

7. Linkleriniz sadece blog yorumlarından mı oluşuyor? Dikkat! Linkleriniz sadece wiki mi? Dikkat! Bütün linkler ana siteye mi yönleniyor? DİKKAT!

8. Linklerin kalıcılığı konusunda ise yorum bile yapmama gerek yok sanırım :)

9. Linkleriniz tek bir kelimeden mi geliyor farklı farklı kelimelere, hatta saçma sapan alakasız 'buradan tıklayın' 'kaynak' 'isminiz' gibi kelimeler de doğallığına doğallık katıyor mu? Bunu iyi düşünün. Artık Google bu konulara kafayı takmış durumda.

10. Linkleriniz sadece anasayfaya mı geliyor yoksa, alt sayfalarınız, kategorilere de yayılmış durumda mı? DİKKAT! Google buna da takmış durumda :) (takmadığı şey mi kaldı desenize...)

11. Bunu da pek bilen yok ama yazalım. Tıklanmayan çıplak linkleriniz (örn: wmaraci.com) de backlink projelerinizde kullanılıyor mu? Ya da backlink işinizi yapan kişi bunları biliyor mu?

12-13-14-15 diye devam ettirilir ama sıkmamak için burada kesiyorum. Ekleme yapmak siteyenler veya şu konuda yanlışın var diyenler lütfen yazıp topluluğu ve beni aydınlatsınlar. :)

Ayrıca son yazımda PENGUEN ve PANDA'da (kısmen)ceza alan sitelerin ne yapabileceği konusuna değinmiştim.

Seo işlerinizde başarılar, hayırlı SERP sonuçları almanızı dilerim.
Yazı tamamen kendi tecrübelerim ve düşüncelerimden yola çıkarak yazılmıştır. Yakın içerikte yazıları da forumda bulabilirsiniz. İyi günler. Bol kazançlar.