DPoS - Bitcoin'i Geride Bırakma



DPoS, Aelf'in bir anahtar elemanıdır ve Aelf'i eşsiz şekilde başarılı kılan bir şeydir. Bitcoin yatırımcısı ve Blockchain geliştiricisi olan Dan Larimer'in parlak buluşudur. Ancak DPoS'a giriş yapmadan önce Bitcoin'in ve diğer Blockchainler'in karşılaştıkları sorunların açıklamalarını inceleyelim.

Bitcoin, Bitcoin Ağı ile tamamlanan tüm işlemleri depolayan Blockchain'i doğrulamak için merkezsizleşmiş bir konsensüs yöntemi kullanır. Yüzlerce GPU madencisi ve Asic madencisi vardır ve hepsi bu ağa yardım eden madencilik yazılımı çalıştırır. Kullanılan konsensüs yöntemine "İşin Kanıtı" veya "PoW" denir. Her bilgisayar, bir sonraki bloğu potansiyel olarak doğrulayabilir ve bunu Blockchain'e ekleyebilir. Fakat sistem hangi bilgisayarın kullanılacağını ve iş için kimin ödeme yapacağının bilinmesini nasıl seçer? PoW burada devreye girer. Ağdaki her bilgisayara bir algoritma dağıtılır ve algoritmayı çözen ve onu Blockchain'e geri gönderen ilk bilgisayar, bir sonraki bloğu doğrulama görevini alır böylece kanıtlayarak algoritmayı çözmek ve bu bloğu almak için gereken işi tamamladılar. Herhangi bir madencinin veya madenci grubunun zincirdeki bir sonraki noktaya hangi bloğun eklendiğini kontrol etmesini zorlaştırmak için algoritmanın tamamlanması olağanüstü zordur. Sonuç olarak bir madenci hatta bir grup madenci için arka arkaya sadece iki blok bile almak neredeyse imkansızdır. Bu da Bitcoin ağını bu kadar güvenli yapan şeyin bir parçasıdır.

Ama süper güçlü madenciler inşa ettiğinizde ve daha sonra bu madencilerin 10000'ini bir havuz içinde bir araya getirdiğinizde ne olur? Böyle bir devasa güçlü madenci gibi görünüyor"¦ Bitcoin'e neredeyse aynı senaryo oldu ve merkezsizleşme için yukarıdaki mantık yavaş yavaş dağıldı. Bugün sadece üç havuz, Bitcoin Ağı'nın neredeyse %50'sini kontrol ediyor. Bu, tam olarak amaçlanan merkezsizleşmiş sistem değildir. Şimdi oldukça fazla merkezsizleşme"¦



Dan Larimer, bu sorunu önceden gördü ve iyileştirme yapılması gerektiğini düşündü ve DPoS fikrini ileri sürdü. DPoS, PoW'dan iki ana yolla değişen göreceli olarak az kullanılan bir konsensüs modelidir. Birincisi, bir sonraki şanslı madenciyi seçmek için bir algoritma kullanmak yerine birini ağda "kazmış" olduğu koin miktarına dayanarak seçmesidir. İkincisi, topluluk oylama mekanizmasına dayanarak mevcut madencilerin sayısını büyük ölçüde kısıtlamasıdır.

DPoS'u anlamanın harika bir yolu, organizasyonu işleten çok sayıda yöneticiye sahip bir şirketi düşünmektir. Ancak her bir gün her paydaş, geçmiş performanslarına ve herkese aktardıkları güven düzeyine bağlı olarak yöneticileri işten çıkarabilir veya işe alabilir. Temel olarak, rahatsız edici ve yararsız olursa patronunuzu işten çıkarabilirsiniz.

DPoS ile madenciler yerine delegeler vardır. Bu delegeler, ağa sağladıkları güvene ve yararlılık derecesine dayanarak topluluk tarafından oylanmaktadır. Örneğin bir delege, iş için düşük ücret talep ederken kendi reklamını yapabilir. Ayrıca, ücretlerin %50'sini sistem için pazarlamaya koyacaklarını ve halihazırda geçmiş gelişimlerde kendilerini kanıtladıklarını söylerler. Topluluk tarafından ilk 100'e girebilecek kadar oy alabilirler. Her koin/token sahibi oy kullanabilir ancak daha büyük hesaplara daha fazla ağırlık verilir. Bu daha makuldür çünkü daha fazla yatırım yaptığınızda ağın iyi çalıştığından emin olmak istersiniz.



Oylama tamamlandığında oylamaya bakılarak ilk 100 delege bir sonraki günün blok oluşturma çalışmasına dahil edilir. Seçilen her delege, sistemdeki paylarına değil oylarına göre eşit sorumluluk verilir. Bloklar rastgele dağıtılır ve her delege, bir blokta verilen herhangi bir işlemi dahil etmeyi reddedebilir. Bir blok veya işlem tanık tarafından reddedilirse, bir sonraki bloğun onaylanması iki kat daha uzun sürecek ve böylece güvenilmez davranış caydırılacaktır.



Gün bittikten sonra ilk 100 delege için oylama yeniden başlar ve kötü performans gösterenler veya yanlış şeyler yapanlar oylanacaktır. Bu, bir delege için Blockchain'in bütünlüğünün korumasında fayda sağlar çünkü bir delege olarak kalmak isteyecekler. Topluluk daha fazla büyüdükçe bir delegenin iyi performans göstermesini önemli kılan ilk 100 için rekabet daha fazla olacaktır.

Dan Larimer, sistemin itibar üzerine çalıştığını belirtti. Güçlü bir itibar oluşturmak çok zordur ancak kaybetmek çok kolaydır.

Sistem aynı zamanda sürekli bir rekabete sahip olduğundan topluluk ve delegeler tarafından belirlenen ücretler düşük tutulur. DPoS, sadece işlemlerde tahsil edilen ücretlerle bile çalışacak ve Bitcoin gibi üretilen herhangi bir yeni koine ihtiyaç duymayacak. Bu, enflasyonun kontrol altında tutulmasına ve koinin değerinin korunmasına yardımcı olacaktır.

Sistemi çalıştırma maliyeti çok artarsa kullanıcılar; Blockchain'i çalıştırmak için 100'den az delege kullanmayı seçerek maliyeti düşürebilir ancak bu, merkezsizleşme boyutunu azaltır. Maliyet düşükse kullanılan delege sayısını arttırabilirler ve böylece ağın merkezsizleşme düzeyini yükseltebilirler.

Bu konsensüsün bir diğer önemli yararı da işlemleri işleme hızıdır. Bitcoin, her 10 dakikada bir yeni bir blok onaylar ve Blockchain'e eklenecek bir blok için 6 onay alır. DPoS, her 10 saniyede bir yani 360 kat daha hızlı bir blok oluşturur. Bu fark, 1 km/s hıza sahip aracın 360 km/s hıza sahip araçla yarışması gibidir. İkincisi, rakibinden üstün olacaktır.

Gördüğünüz gibi Aelf tarafından seçilen konsensüs mekanizması, Bitcoin'i rahatsız eden en büyük sorunların bazılarına cevap sağlayan çok özel faydalara sahiptir. Özet olarak Aelf'in DPoS kullanımı; yavaş işlem hızı, yüksek ücretler, düşük ölçeklenebilirlik ve tek bir zincirde merkezileşme riski sorunlarını çözer. Bunlar, halihazırda Aelf çoklu zincir ağı ile çözülmekte olan gerçek dünya problemlerinin başında geliyor.