PHPacemisi Merhaba,

Sanırım söylemek istediğimi tam ifade edememiş olabilirim. Bu dedikleriniz yapılamaz diye bir ifade belirtmedim. İnternet sitesi konusunda mümkün olmayan pek bir şey yok zaten. Her şey yapılabilir. Ama burada konu özel bir script değil WordPress. En basit örnekle, bir satır kod ile uğraşmadan Cloudflare Rocket loader'i aktif ettiğinizde jquery.js dahil tüm javascriptler ve inline js kodları en sona atılıyor. Üstelik siteyi hiç bozmadan. Veya yine bir satır kod ile uğraşmadan Critical CSS özelliklerinden faydalanarak font-awesome yükünden de kurtulabilmek mümkün. Ama konumuz bu değil.

Çoğu WordPress temasında tam olarak sizin söylediklerinizin uygulanmadığını, hatta eklentiler de işin içine girince birden fazla (ortalama 200kb'lık) font-awesome yükünün oluştuğunu, jquery'nin genellikle inline kodlar sebebiyle header alanında çağırıldığını bunun da sayfa yüklenmesini geciktirdiğini belirttim.

Bu sebeple font-awesome ve jquery olmadan daha başarılı olabileceğini söyledim. Tıpkı Dünyanın en çok satanlarından ve en profesyonel temalarından olan GeneratePress'i örnek göstermem gibi. Bu kütüphaneler kullanılacaksa bile gerektiğinde çağırılması gerektiğini anlattım. (Açılır-kapanır menüler gibi...). Ya da bu kütüphaneleri zorunlu olarak çağıran eklentileri kullanıcı yükleyeceği için sadece isteyenlerin sitelerinde bu kütüphanelerin çağırılması daha iyi olabilir.

Bir başka örnek ise WordPress'in default temaları. Bu kütüphaneler olmadığında da temanın güzel görünebileceğini düşünüyorum.
https://themes.getmotopress.com/2019/
Bildiğiniz gibi WordPress temaları en boş haliyle geliyor. Görülebilecek en sade örnekler bunlar.

Umarım şu an daha iyi anlatabilmişimdir. Machine 'nin belirttiği gibi svg kullanımı çok daha iyi olabilir en basitinden. Font-awesome kütüphanesinden seçilen paketlerin kullanılamayacağını da söylemedim.

Bir başka örnek: Native sistem fontları da eklenebilir temaya ve tabiki isteyen kullanıcı istediği Google fontlarını panelden seçebilir. Tüm tarayıcılarda standart olarak gözüken çok güzel sistem fontları mevcut.

Benimkisi sadece temayı kullanacak olan, yeni başlamış webmasterlara kolaylık sunması adına performans bazlı ufak bir öneriydi. Konu öneri ve gönüllü katılımcıları çekmek amacıyla açıldığı için amacından saptırmamak adına bu konuyu kapatmak isterim.