SosyalAbi Mevduat güvenli liman olarak görünüyor fakat bence değil Türkiye riskli bir ülkedir, anlatmak istediğim bir devalüasyon olursa o zaman faizde olanların zararını düşünün. Eğer öyle bir risk olmasa örnek veriyorum Fransa'da yaşıyorsunuz 50.000 € kredi çektiniz senelik %2.5 faiz vereceksiniz, Türkiye'de bu faizi 40-50 günde alırsınız zaten vergileri düştükten sonra. Peki neden Almancı arkadaşlar bunu yapmıyor ?

Yapanlar vardır illaki fakat risk, Venezuela'da belki koyduğunuz parayı her ay ikiye katlarsınız ama paranız artmaz azalır değeri kalmaz. 6.11 ₺ den aldım zarar ettim diyor olabilirsiniz bu anlıktır uzun vadede bakmak lazım. Benden yaşça çok büyük bir abim 2000 li yıllarda 3.000 ₺ o zamanın parasıyla siz hesaplayın hisse senedi almış aldığı hisse krizde 300 ₺ ye düşmüş satmamış. 4 yıl beklemiş 30.000 ₺ üzerinde bir fiyata satmış aslında kardan zararıda var ama gelecekte ne olacağını kesin olarak bilemeyiz. 2 sene önce 3.8 ₺ iken 7 ₺ (olabileceğini) söylüyordum 7 ₺ olursa ne olur biliyor musun ? diyorlardı. %100 değil tabi ki tahminim belkide 2-3 yıl o rakamları görmeyiz, en basitinden merkez bankası size o söylediğiniz yüksek faiz oranını vermez, yüksek faiz veren bankanın batma ihtimali yok mu ? Faizini alamıyorsunuz ana parayı da artık kaç yılda alırsanız zaten şimdiki 300.000 ₺ belki 3-4 yıl sonra 600.000 ₺ den daha değerli olabilir.

ctnbckci Bence doğrudan zarar oluyor, çünkü ülkede çoğu şey dolarla (hatta dolardan daha hızlı) gidiyor. Şuan ithalat yapmak o kadar zor ki ek ithalat vergileri var o yüzden doların artışından daha fazla zam olması normal.