Bir çok sitede görmeye alıştığımız yazı altlarındaki gölgelendirmeler web tasarımcılarının her zaman favorilerinden birisi olmuştur. Gölgelendirme ilk ortaya çıktığında bu işlem resimler aracılığıyla yapılıyordu. Ancak durum arama motorları ve arama sistemleri için pek kullanışlı değildi. Resim dosyaları sistemi yavaşlatıyordu. Tabiki bu durum tasarımcıların bu özeeliği kullanmalarını engellemedi.

Gölgelendirme tekniğinin hızla popüler olması nedeniyle sistemlerin hızlandırılması adına css 2.0 ile birlikte text-shadow özellğiği geitirldi. Ancak bu özelik css 2.0.1 ile kaldırıldı. Uzun süre biz bu özellikten mahrum kaldık ancak css 3.0 ile text-shadow özelliği tma olarak kullanılmaya başlandı ve bizlerde sistemlerimizi kasmadan resim dosyalarına muhtaç olmadan gölgelendirme tekniğini kullanmaya başladık.

Text-Shadow’un Özellikleri
Bu özellik bir element içindeki metne bir veya daha fazla gölge vermek için kullanılır. Aldığı değerler belli sıralaması vardır.

Yapısı : text-shadow:
Aldığı Değerler : shadow,… | none | inherit
Başlangıç değeri: tanımlama yok
Uygulanabilen elementler: tüm elementler
Kalıtsallık: Yok



Text-Shadow’u Nasıl Kullanırım?
Gölgelendirme yapacağımız yazıya “test” classını atadığımızı farzedersek.
.test {
text-shadow: #6374AB 20px -12px 2px;
}
Css dosyamızda yukarıdaki biçimde yaptığımız kodlama bize istediğmizi verecektir.Dilerseniz bu kod blogununun içine bbirden fazla tanımlama yaparak yazınıza birden falza text-shadow özelliği katabiliriz.
Örnek
.test {
text-shadow: #6374AB 20px -12px 2px;
text-shadow: #FFFFE0 20px 12px 22px;
}
Şimdi gelelim hangi kodun ne işe yaradığına. Yukarıda vermiş old
uğumuz örnekteki #6374AB bize gölgemizin hangi renkte olacağını belirtir. Hexadecimal olarak istediğiniz bir değeri verebilirsiniz. 20px değeri bize x eksenindeki yerini ayarlama imkanı verir. -12px değeri bize gölgenin y eksenindeki yerini belirtir. 2px değeri ise gölgenin blur değerini verir. Bu değeri ne kadar az verirseniz gölgeniz o kadar açık renkte olur. Fazla verilen değerler kötü bir görüntüye sebebiyet verebilir.

Text-Shadow özelliğiyle ilgili şimdilik bahsedeceklerim bu kadar arkadaşlar.
Faydalı olması dileğiyle

Css ile Metin İfadelere Gölge Vermek