Merhabalar,
1- Bu zam neden oldu?
- cPanel firmasının 2018 yılında Oakley Capital adlı plesk inde sahibi olan şirket tarafından satın alınması sonrası kendilerinin aldıkları lisans ve fiyat politikaları nedeniyle yer sağlayıcılar mecburi fiyat artışlarına gitmek zorunda kaldılar. Hatta yüzlerce türk ve yabancı cPanel partnerleri partnerliklerini iptal etme kararı aldılar ve bu kararı uyguladılar. Hosting firmalarının minimum lisans maliyeti aylık 65 dolardan başlamış oldu. Ortalama hosting firmasının lisans maliyeti aylık 125 dolar a yükselmiş oldu. Daha önce unlimited olan lisans türü 1 domain limitine düşürülerek cPanel tarafından satılmaya başlandı.
2- Hosting firmaları / yer sağlayıcılar neden hemen zam uyguladılar, lisansları yıllık almamışlarmıydı?
- Yer sağlayıcılar yani hosting firmaları elbette yıllık olarak cPanel lisansı satın almışlardı, ancak yıllık lisanslar iptal edilerek etik olmayacak ve mantığa uymayacak şekilde aylığa döndürüldü. Evet bunu yapan cPanel Oakley şirketi. Yani burada yer sağlayıcıların hiç bir suçu bulunmamakta.
3- Ben daha önce limitsiz bayi almıştım, sonradan domain başına ek fiyat eklemişler, bunu neden yaptılar?
- Bunu yapan belirttiğimiz üzere Oakley capital yani cPanel şirketidir. Yer sağlayıcılara yansıtılan bu yük onlar dahil hiç bir hosting firmasının beklemediği şekildeydi. Bunu yapmamış olsalardı bu maliyet ve yük ile bazıları tutunabilirken bazıları sektörde tutunamayacaklardı. Maliyet artışını elbette olduğu gibi değil en minimal haliyle güncel dolar kurundan yansıtmaları daha doğru olacaktır.
4- Ben yıllık bayi hosting almıştım, neden daha süresi dolmadan ek fatura oluşturdular?
- Açıkçası bu 3. maddedeki durum ile ilgili. Ancak biz ve bizim gibi bir çok hosting firması müşterilerin yıllık veya belirli bir süre için aldıkları hizmetlerde ek bir maliyet oluşturmadılar. Biz örneğin yıllık alınmış whm bayiliklerinde süresi bitince fiyatları yansıtacağız.
5- Bazı yerlerde görüyorum fiyatlar değişmemiş, bu nasıl mümkün olabiliyor kandırılıyor muyuz acaba?
- Bazı yer sağlayıcılarında fiyatlar değişmemiş olabilir, bu durumun firmanın fiyat politikasına bağlı olması ve maliyeti yüklenmesi ihtimali olduğu kadar, cPanel i şu aralar yaygın olan lisanssız cracklenmiş ters proxy şeklinde kullanarak illegal biçimde de sağlamaları mümkün. Elbette biz bunu sunucu güvenliği için tasvip etmiyoruz ve asla ters proxy şeklinde cracklenmiş cpanel kullanmıyoruz.
İyi çalışmalar.