Selamun aleykum, merak ettiğim bir konu daha. Sıfırdan tema yaptırmak mı daha mantıklı? Yoksa stil yazdırmak mı? Tabiki bu soruyu blog siteleri için soruyorum. Ekstra özellikli, farklı amaçla kullanılan sitelerde veya büyük projelerde elbette sıfırdan özel tema yaptırmak hatta script yazdırmak en doğrusu. Fakat klasik bir blog için sadece stil yazdırmak yada yazmak daha mantıklı değil mi?

Öncelikle kişisel olarak performans, optimizasyon ve stabilizasyona takıntılı biri olarak yıllardır bunlara uygun tema arıyorum ve bulamadım. Premium temalar evet hoş ve güzeller bir sürü de ek özellikleri var ama özelleştirilebilir olması çok hantallaştırıyor. Özelleştirilebilir temalar her zaman sevilir de kimse zırt pırt tema özelliklerini değiştirmez. Yani bir kere kendine uygun ayarları yaparsın öyle kalır. Testlere baktığım zaman kullanılmayan özelliklerin de gerek http sorguları olsun gerek veritabanı sorguları olsun çağırıldığını görünce canım sıkılıyor. Optimize etmek için çok vakit harcıyorum.

Özel temalara gelirsek, kimse kusura bakmasın ama bizimkiler bu konuda hiç başarılı değil. Tamam çok mükemmel harika tasarımlar yapıyorlar. Görünüş olarak 10 numara temalar yapıyorlar fakat testlere gelince çok kötüler. Seo, optimizasyon, stabilizasyon ve güvenlik konusunda çok çok sıkıntılar. Kimseyi zan altında bırakmak istemem ama hemen hemen bütün meşhur türk yapımı temalara baktım. İlla bir yerinde sorun çıkıyor. Web master sitelerinde bir çok tecrübeli uyeler de bu konuda aynı sitemleri ediyor.

Temaların güvenlik, performans, geliştirme ve uyum sağlaması için sürekli güncellenmesi gerekiyor. Özel temalarda bunlar pek mümkün değil. Binlerce lira verip yaptırılan temaların güncellemeleri için de ek ücretler vermek gerekecek hem de tek bir kişiye bağımlı kalacaksınız. Premium temalarda da (şahsen) kodlarda yaptığım yüzlerce değişiklik ve geliştirmeler eğer güncelleme yapacaksam baştan sona yerlerini hatırlayıp tekrar yapmam gerekecek. Çok zor ve uğraş verici.

Klasik bir blogda istenen şey nedir? Bunu düşününce bu kadar ayrıntıya girmeye gerek olmadığı taraftarıyım. Performans ve güvenlik konusunda kendini kanıtlamış ve popüler (çünkü en çok kullanılan yazılımlar sürekli desteklenir) ücretsiz bir tema bulup ona stil yazmak daha mantıklı değil mi? Sade, çok özelliği olmayan, çok kaynak tuketmeyen, performans güvenlik konusunda sağlam bir tema. Wordpress çekirdek ekibinin geliştirdiği temalar olabilir mesela.

Zaten bir çok insan, özellikle bu işlerden pek anlamayan veya vakti olmayan kişiler kullanacağı temanın görüntüsüne bakıp karar veriyor. Site ziyaretçileri de aynı şekilde.

Ekstra özellikleri eklentilerle çözebiliriz diye düşünüyorum. Özelliklerin temalara gömülmüş olan premium temalarda dediğim gibi kullanılmayan bir sürü ozellikle beraber geliyor, yük bindiriyor. Ekstraları eklentilerle çözüp, sade bir temaya da stil yazmak çok daha mantıklı geldi bana. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Nasıl tavsiyeler verebilirsiniz? Sizcede en mantıklısı bu mu?