theharunuysal adlı üyeden alıntı

SosyalAbi Mevduat güvenli liman olarak görünüyor fakat bence değil Türkiye riskli bir ülkedir, anlatmak istediğim bir devalüasyon olursa o zaman faizde olanların zararını düşünün. Eğer öyle bir risk olmasa örnek veriyorum Fransa'da yaşıyorsunuz 50.000 € kredi çektiniz senelik %2.5 faiz vereceksiniz, Türkiye'de bu faizi 40-50 günde alırsınız zaten vergileri düştükten sonra. Peki neden Almancı arkadaşlar bunu yapmıyor ?

Yapanlar vardır illaki fakat risk, Venezuela'da belki koyduğunuz parayı her ay ikiye katlarsınız ama paranız artmaz azalır değeri kalmaz. 6.11 ₺ den aldım zarar ettim diyor olabilirsiniz bu anlıktır uzun vadede bakmak lazım. Benden yaşça çok büyük bir abim 2000 li yıllarda 3.000 ₺ o zamanın parasıyla siz hesaplayın hisse senedi almış aldığı hisse krizde 300 ₺ ye düşmüş satmamış. 4 yıl beklemiş 30.000 ₺ üzerinde bir fiyata satmış aslında kardan zararıda var ama gelecekte ne olacağını kesin olarak bilemeyiz. 2 sene önce 3.8 ₺ iken 7 ₺ (olabileceğini) söylüyordum 7 ₺ olursa ne olur biliyor musun ? diyorlardı. %100 değil tabi ki tahminim belkide 2-3 yıl o rakamları görmeyiz, en basitinden merkez bankası size o söylediğiniz yüksek faiz oranını vermez, yüksek faiz veren bankanın batma ihtimali yok mu ? Faizini alamıyorsunuz ana parayı da artık kaç yılda alırsanız zaten şimdiki 300.000 ₺ belki 3-4 yıl sonra 600.000 ₺ den daha değerli olabilir.

ctnbckci Bence doğrudan zarar oluyor, çünkü ülkede çoğu şey dolarla (hatta dolardan daha hızlı) gidiyor. Şuan ithalat yapmak o kadar zor ki ek ithalat vergileri var o yüzden doların artışından daha fazla zam olması normal.

Bu düşüncelere Enflasyon degerini ilave etmezseniz yanılırsınız. 2000'li yıllarda ki 3000 tl ile bugun ki 300.000 tl'nin alım gücünü karşılaştırmalısınız.

Miktar olarak artmış gibi görünsede alım gücü karşısında erimiş olabilir. 2000'de 3 bin'e bi ev alırken bugün de bi ev 300.000. E hani para 10'na katlamış oysa ki..