Merhaba,

Yeni bir temaya başladım ve temanın java ve css kodlarının yer aldığı sayfaları header.php ve footer.php de aşırı sorgu yaratmaması adına bir sayfada toplayıp tek sorgu olarak çalıştırmaya karar verdim.


Merhaba arkadaşlar,

Yeni başladığım bir tema için kullandığım bir çözümden bahsetmek istiyorum. Temadaki sorguları azaltmak adına ihtiyaç duyduğu tüm java ve css kodlarınin yer aldığı sayfaları tek sorguda toplayarak sorguyu azaltıp site açılış hızını düşürmek istedim. Bunu yapmak için biraz bilgi ve araştırma sonucu çok basit bir yöntem buldum.

Sizde iyi biliyorsunuz ki Google site hızına önem verdiği için PageSpeed skorumuz önemli. Bu skoru mümkün olduğu kadar başarılı kılmak için sitemizdeki sorgular çok önemli. Sorgu sayısını azaltmak için tüm java ve css kodlarının yer aldığı sayfaları tek bir alanda toplayarak tek sorguya düşürmek oldukça basit.

Bu işlemi yapmak için ihtiyacınız olan aşağıda vereceğim örneklere göz atmanız ve gerekli düzenlemeleri yapmanız. Bu düzenlemeyi yapmadan önce ve sonra PageSpeed skorunuzu sorgulamanızı öneririm.

Öncelikle yapmanız gereken sitenizin header.php ve footer.php sayfaları bir editör ile açmak ve sorgusu yapılan tüm java ve css sayfalarını belirlemek. Belirleme işlemini yaptıktan sonra kod düzenleyici bir (notepad++) editör ile yeni bir .php sayfası oluşturun ve sayfa adını da scripts.php (örnek sayfa) yapabilirsiniz. Örnek sayfada yer alan kodları incelediğinizde mantığını anlayacaksınız, eğer konu hakkında hiçbir fikriniz yok yada mevcut temanızda ki functions.php sayfasına erişiminiz yoksa bu işe hiç kalkışmayın yada uzman bir arkadaştan yardım isteyin.

Scripts.php sayfasını gerekli şekilde tamamladığınızı düşünerek işin son kısmına geçiyorum. Eğer sayfanız tamamsa bunun için temanızın bulunduğu klasörde yeni bir klasör oluşturun ve adını da ‘functions’ koyun. Sonrasında hazırladığınız scripts.php sayfasını yeni oluşturduğunuz ‘functions’ klasörüne yükleyin. Yükleme sonrasında son yapmanız gereken işlem bu klasördeki dosyayı temanızın functions.php sayfasından çağırarak çalıştırmak.

Functions.php sayfanızı editör ile açın ve PHP tagları arasında uygun bir yere aşağıdaki kodu ekleyip kaydedin. Ekleme işlemi ve kaydetme işlemi sonrasında düzenlediğiniz functions.php sayfasını eskisi ile değiştirin. Sizin için işi kolaylaştırmak adına hazır bir örneği klasör halinde aşağıdaki kaynak bağlantısına ekliyorum…

Eklemeniz gereken kod: include(“functions/scripts.php”);


KAYNAK