Selamun aleyküm, size direk kaynak atamıcam kusura bakmayın onlarca yerli ve yabancı kaynaktan zihnimde kalanları paylaşıp bir beyim fırtınası yapalım istiyorum.
Moz'un yıllara göre yaptığı analizlere göre eşleşmeli domainlerin gücünü önemli ölçüde kaybettiğini okumuştum istatistiklerle göstermişler. Google bu şekilde kötüye kullanımların önüne geçmek için eşleşmeli domainlerin gücünü her güncellemede kırıyor deniliyordu. Zamanında çok fazla değerli olan bu domainler zamanla artık görünmez oldular. Çok yoğun araştırma yapan biri olarak artık nerdeyse hiç eşleşmeli domain göremiyorum. Tabi bu domainlerin güçlü olduğu zamanlarda sitelerini güçlendirenler hâlâ Google da üst sıralarda ama artık sıradan domainlerden bir farkı olmadıkları istatistiksel olarak belirtilmiş. Gelecekte normal domainlerden bile daha dezavantajlı olabileceği belirtiliyor.
Adsense konusunda da biliyoruz ki Google hızlı gelişiyor. Özellikle son teknolojiler kullanıcı odaklı olma konusunda ısrarcı. Durum böyle olunca şu kelime çok kazandırıyor bu kelime az kazandırıyor mevzulari da yavaş yavaş populeritesini kaybediyor. Forumda ve dışarı da göreceğiniz gibi adsense kelime odaklı kazanmaya çalışanların aslinda bekledikleri performansı alamadıklarını görebilirsiniz. Tabi hâlâ oturmuş bir sistem yok fakat gelecekte bunların da artık bir değeri olmayacak. Kisisellestirilmis reklamlar her geçen gün gelişiyor. Böyle olunca içeriğe dayalı değil
tamamen kullanıcı odaklı reklamlar olacak. Şuanda bile içeriğin bir değeri olsa da ağırlıkla kullanıcı odaklı reklamlar çıkıyor. Para kazanmadaki en önemli kriter "kaliteli/elit kullanıcı" olmaya devam edecek, hatta tek kriter bu olacak diyebiliriz.
Eğer google mantığını az çok biliyorsanız, Google in yol haritasını biliyorsanız durumun bu şekilde gelişeceğini de tahmin etmek zor değil.
İnternette bir çok alanda hâlâ 2000 lerin "yargı" ları devam ettiği için insanlar "nerede yanlış yapıyorum?" Sorununa cevap bulmakta zorlanıyor. Bildiğimiz çoğu şeyin tarihi geçmiş durumda mesela pagerank değerleriyle satış yapan kişiler var hâla ki Google bunları kaldırdı. Teknoloji özellikle internet çok hızlı bir şekilde değişip gelişiyor. Bizim bilgilerimizi güncellememiz ve ayak uydurmamız gerekiyor. Özellikle Türkiye olarak bu konuda çağa ayak uydurabilmemizi çok istiyorum. Bu konularda sitesi olan arkadaşlar da kopyala yapıştırdan ziyade güncel ve derin araştırmalar yaparlarsa hem kendileri hem de millet olarak kazanabiliriz. Tarihi geçmiş bilgilerin sürekli önümüze servis edilmesi maalesef ki hepimize zarar veriyor.
Kullanıcı odaklı, kişiselleştirilmiş sistemler hızlı bir şekilde yerleşiyor. Eğer buna adapte olamazsak nerede hata yapıyorum demekten ileri gidemeyiz.
Ne düşünüyorsunuz?