Yan Zincirler: Tron’un Sun Network’ü Aelf ile karşılaştırıldığında ışıltısını kaybediyor



11 Ağustos’ta TRON network, Sun Network olarak adlandırılan bir yan zincirleme ölçeklendirme çözümü açıkladı. Güvenliği ve verimliliği geliştirdiği ve enerji tüketimini azalttığı söyleniyor. Sun Network’ün Ağustos ayının başlarında yayınlanacağı bekleniyordu, ancak şimdi Eylül ayı ortasında bekleniyor. Bazı özellikler Aelf’e benzerdir ve bu makalede Aelf ile bu yeni yükseltmeler karşılaştırılacaktır.

Sun Network nedir?

Bu ağ, uygulama odaklı bir yan zincir ve çapraz zincir iletişimi olan DAppChain gibi bazı ölçeklendirme çözümleri içerecektir. TRON bloğuna (https://medium.com/@Tronfoundation/sunnetwork-code-v1-0-officially-launched-dappchain-mainnet-coming-soon-122c10fb713f) göre, bu yükseltme iki önemli özelliğe sahiptir.

“Öncelikle, MainNet'teki akıllı sözleşme işlemlerinin TPS'sini geliştirmeye ve işlem ücretini düşürmeye odaklanarak akıllı sözleşme işlemlerini destekliyor. İkinci olarak yan zincir; farklı geliştirici gruplarının gereksinimlerini karşılayan yan zincir teşvikleri, işlem oranları, işlem onay hızı ve diğer parametreler gibi daha fazla özelleştirilebilir gereksinimleri destekleyebilir.”

DAppchain özelliğinin sınırsız ölçeklendirme kapasitesi sağlayabildiği söyleniyor. DPoS Konsensüsünü kullanacak ve Ana Zincir Ağ Geçidi (MainChain Gateway) aracılığıyla çapraz zincir iletişimine imkân verecektir.

Bu, Aelf ile nasıl karşılaştırılır?

2017 yılında geliştirilecek olan Blockchain ekosisteminin teknik yapısını ve bileşenlerini açıklayan Aelf Whitepaper (https://aelf.io/gridcn/aelf_whitepaper_TR.pdf?v=1) yayınlandı. Projeye ilişkin ilk genel bakış, Aelf'in ana hedeflerinin tartışıldığı belgenin ikinci bölümünde bulunabilir.



5 hedef listeler ve birincisi ticari kullanım için özelleştirilebilir işletim sistemidir. Tasarım, bir Blockchain sisteminin temel fonksiyonlarını içeren temel bir Aelf Kernel içerir - minimum uygulanabilir Blockchain sistemi. Müşteriler, daha sonra temel Blockchain’i özel gereksinimlerine uyacak şekilde değiştirebilir ve değişiklik kolaylığı için modüler bir tasarımdan faydalanabilirler. Teknik dokümantasyona göre, TRON’un DAppChain'in ikinci özelliği, ‘Yüksek derecede Özelleştirilebilir Bir Yan Zincir’dir. Bu bölümde açıklanan diğer tek şey, bunun TRON ana zincirinden farklı olmasıdır.

Aelf'in ikinci hedefi, Çapraz Zincir Etkileşimi ile ilgilidir. Whitepaper’da belirtildiği gibi:

“Aelf; Bitcoin, Ethereum ve diğer Blockchain sistemleri ile etkileşime girebilir.”

Bu, Aelf ekosistemindeki her bir yan zincir arasındaki birlikte çalışabilirliğe ektir. Aelf Blockchain’in birlikte çalışabilirliği, sadece diğer yan zincirlerden gelen verilerin okunmasına izin vermekle kalmaz; ayrıca belirli bir Blockchain’deki bir eylemin başka bir eylemi veya alternatif bir Blockchain’deki akıllı sözleşmeyi tetiklemesini sağlar.

Bunun aksine TRON DAppChain, yan zincirlerin yalnızca ana zincirle etkileşime girme ve hatta yalnızca aralarındaki varlıkları transfer etme kabiliyetine sahip görünüyor.



(https://tron.network/sunnetwork/doc/guide/#_4-cross-chain-details)

Aelf’in üçüncü amacı, Aelf modelinin Blockchain ekosistemine getireceği gelişmiş performansı göstermektedir. Aelf; paralel işleme, küme düğümleri ve veri tabanı ayrımı dâhil olmak üzere Blockchain’in genel performansını iyileştirmek için birkaç yaklaşım kullanmıştır. Bu, saniye başına işlemi (TPS) 15.000'e çıkardı.



TRON, TPS’lerini 2.000 TPS olarak zirveye çıkardı. Sun Network Dokümantasyonuna (https://tron.network/sunnetwork/doc/guide/#_2-dappchain-features) göre, DAppChain ilavesi TPS'de sonsuz bir artışa izin veriyor:

“TRON ekosisteminin tamamının TPS’si, yan zincir sayısının artışı ile 2000*SideChainNum (yan zincir sayısı) değerine ulaşabilir.”

Bu, her yan zincir hâlâ sadece 2.000 TPS'ye ulaşabildiği için mantıksızdır. Unutulmaması gereken ana unsur, her bir yan zincirin 2.000 işlemin tamamını kullanabilecek kendi uygulamasına sahip olmasıdır.

Bu hatalı mantığı Aelf ile karşılaştırırsak, TRON'daki 10 yan zincir her biri 2.000 kez 10 veya 20.000 işlem gerçekleştirebilir. Ancak bu sayı, Aelf’de 15.000 kez 10 veya 150.000 işlem olur.

Bunlar; Sun Network'ün temel unsurlarıdır ve bahsi geçen başka özellikler olmasına rağmen, herhangi bir Blockchain projesinde beklenebilecek şeylerdir. Ancak bu, Aelf için son değildir. Aelf Blockchain’de hâlâ başka iki benzersiz hedef vardır.

Protokol güncellemesi; ağın yeni özellikler eklemesini, hatta Konsensüs Protokolünün güncellemesini hatta yükseltmesini sağlayarak ve çıkmaz durumlardan ve protokol anlaşmazlıklarından kaçınarak ağın uzun ömürlü olmasını garanti eden bir özelliktir.

Özel Zincir Modülü; müşterilerin tam gizlilik, kontrol ve mülkiyet ile kendi yan zincirlerini oluşturmalarına izin verir. Bu; verilerin, süreçlerin ve stratejilerin duyarlılığı nedeniyle kurumsal benimseme için mevcut olması gereken kritik bir özelliktir. Şu anda Sun Network, bu özellikten veya eşdeğer bir şeyden bahsetmiyor.

Sun Network DAppChain güncellemesini inceledikten ve Aelf’in teknolojisiyle karşılaştırdıktan sonra, Aelf'in TRON tarafından belirtilmeyen bazı benzersiz özelliklere ek olarak benzer özellikler sağladığı anlaşılıyor. Bu yeni yükseltmede geliştirilen her özellik, 2 yıldan fazla bir süre önce Aelf Whitepaper'da yer almıştır ve teknik ekibimiz tarafından yıllar süren gelişme görmüştür.

KAYNAK: https://medium.com/aelfblockchain/sidechains-trons-sun-network-when-compared-with-aelf-loses-it-s-sparkle-7fd1beca8769