İster niş site sahibi olsun, ister forum veya blog, kimi durumlarda bu yayıncıların içerik üreticilerinden yanlış bir ifade olan “makale” terimini kullanarak “metin” satın aldıklarını herkes biliyordur. Tüm Dünya’da yaygın olan bu durum, kimi zaman adeta bir sektör oluşturuyor. Bazen kişiler kendileri için ek gelir olarak metin yazarlığı yaparken, bazen bir ekip kurup komisyon alıyor veya bir ekibin parçası oluyor.
Genellikle İngilizce olan metinler global ölçekte çok daha değerli görünüyor. Türkçe ile kıyaslandığında böyle bir farkın oluşmasının iki önemli nedeni var ve her iki neden de birbirleriyle ilintili: Birincisi, bu dile dönük reklam fiyatları daha yüksek seyrettiği için oluşan rekabet, ikincisi ise bu dille internete bağlanan kişi sayısının daha yüksek olması ve buna bağlı gelişen rekabet…
Pazar günü hazır boş zaman da varken Türkiye’nin en çok rağbet gören webmaster forumlarından birisi olan WM Aracı’ndaki makale (aslında bu terim yerine “metin” ifadesini kullanmada ısrarlı olunabilir) fiyatlarını şöyle bir inceleyeyim istedim. 100 kelime için 1 TL alt sınır kuralının uygulandığı WM Aracı’dan birkaç veri…
Öncelikle belirtelim, veriler 18.08.2019 tarihi ve 15:50 saatinde ilgili bölümde güncellenen (veya yayına alınan) son 20 ilanı kapsamaktadır. Ayrıca bazı ilan sahipleri iki farklı rakam sunmuş oldukları için, verdikleri rakamların ortalaması dikkate alınmıştır. Herhangi bir fiyat belirtmeyen ilan sahipleri için ise kurala istinaden 1 TL baz alınmıştır.
Kurumsal Üyeler: 1.50, 1.00, 1.50
Altın Üyeler: 1.75, 1.10, 1.00
Gümüş Üyeler: 1.50, 1.00, 2.00
Bronz Üyeler: 1.50, 1.50, 1.46, 1.00, 2.00
Normal Üyeler: 1.00, 1.50, 1.00, 1.50, 1.10, 2.50
Yani ortalamalar esas alındığında kurumsal üyelerin satış fiyatı 1.33, altınların 1.28, gümüşlerin 1.50, bronzların 1.49, normal üyelerin 1.45 TL olarak karşımıza çıkıyor. Genel ortalama ise 100 kelime için 1.42 TL’dir.
Gidişatın geneli dikkat çekici şekilde şöyle gelişiyor:
1) Ucuz etin yahnisi yavan olur: Bu söz birçok durum için doğrudur; ancak yüksek rekabetin olduğu yerlerde başkalarının fiyat kırması ve sürüme dayalı gelirini artırma arayışına girmesi olağan karşılanabilir.
2) İş mi, yan gelir mi? İş olarak bununla ilgilenenlerin iki yolu var: Ya ekip kurup çok iş almak ve her sipariş için belli oranlarda komisyonlarını ayırmak ya da kendi başına cüzi rakamlarda siparişler alıp teslim etmek ve duruma göre editörlük işlerini de kabul etmek.
3) İşveren için de iki seçenek var: Ya tüm siparişlerini en hesaplı gördüğüne verip yoluna devam etmek ya da peyderpey sipariş geçip farklı kişilerden siparişlerini teslim almak.
Not: Forum ortalamasını merak edip bakmak istedim ve özellikle foruma yeni üye olanlara fikir verebilmesini ümit ediyorum.