İşine saygı duyan birisinin WordPress + WooCommerce ile bahsettiğiniz e-ticaret sitesini rahatlıkla göklere çıkarabileceğini düşünüyorum. Sonuçta Hepsiburada gibi bir site kurmayacaksınız anladığım kadarıyla. WordPress için örnek bir masraf tablosu oluşturdum:


  • İhtiyaçlarınıza göre, kaliteli ve popüler bir WooCommerce destekli tema: 350 TL

  • Üst düzey performans alabileceğiniz, sadece size özel, yüksek güvenlikli sunucu kurulumu (panelsiz ve sunucu bazlı cache vs. hepsi dahil): 250 TL



Bunları ve ürün ekleme gibi yaptıracağınız işler için kişiye ödemeniz gereken ücreti 1000 TL. Bu rakam çok fazla değişkenlik gösterebilir. Çünkü anahtar teslim bir site istiyorsunuz ve ödeme modüllerinden güvenliğe, maillerin ayarlarından ürün eklemeye ve hatta logonuz yoksa logo tasarımına kadar ilgilenecek ve titizlikle çalışan birisi olacak. O yüzden kişiye göre saatlik/günlük ücret talebi değişebilir.

İlk günlerinden profesyonel bir SEO çalışmasını buna ekleyebiliriz. Bu konuda vakit kaybetmeye gerek yok. SEO ücretlerine hakim olmasam bile, bulunduğunuz bölgedeki rekabete göre 1500 TL bir masraf üzerinden ilerleyebiliriz.

Kısacası burada kadar tek seferlik ödemeniz gereken masraf 3100 TL yapıyor. Bence tek seferlik ödeme için gayet ideal bir ücret. Özel günlerde bu masrafı çok rahat çıkartırsınız çiçeklerden. Gelelim aylık düzenli ödemelere:

Ödeyeceğiniz sunucu ve domain masrafı ise yıllık maksimum 700 TL fazlasıyla iş görür. (Güçlü bir sunucu lazım çünkü sevgililer günü, anneler günü gibi zaman aralıklarında sitenizin kapanmaması gerekir).

Sonuç olarak, tek seferlik ödemeniz gereken masraf: 3100 TL
Yıllk düzenli masrafınız ise: 700 TL

Yıllık masrafa eklenirse eğer ihtiyacınıza göre Adwords, sosyal medya reklamları eklenebilir. Bence bir işletmeye göre yıllık ücret gayet iyi.

Rakamlar tamamen örnek olması açısından belirtilmiştir ufak tefek değişiklikler gösterebilir. Ayrıca siteyi yaptıracak kişinin hiç bilgisi olmadığı düşünülerek, WordPress üzerinden profesyonel, güvenli ve oldukça hızlı bir site olması şartıyla hesaplanmıştır. Kullanıcı deneyimini en iyi şekilde yansıtması planlanmaktadır. Şirket, kargo masrafları vs dahil değildir.