Hocam bir arkadaşım bir araç kiralama şirketinde çalışıyor. Yerel bir firma, büyümeye ve kurumsallaşmaya gitmek istediler. Bunun için en başta online olarak başladılar. Bir firmayla anlaştılar ve toplam maliyeti çıkardılar. Tüm domain, hosting, tasarım, alt yapı sistemi, destek, seo, google reklamları vs. herşey 70,000 TL'ye mal oldu 4 adet site toplamda. Bana soracak olursan geri kalan 3 boşu boşuna duruyor. Diğerleri tur, otel rezervasyon gibi hizmetlerdi 1 domain de tutmak yerine xxarackiralama.com, xxotelrezervasyonu.com, xxxsehirturu.com olarak açtılar. Ve Araç kiralama yaptıkları site ise tavan yaptı, çünkü daha çok buna yoğunlaştılar.
Açmadan önce yaz ve kış sezonu olarak 1 sene istatistik tutuldu. Günde ne kadar araç çıkışı oluyor (online olmadan), kaç gün kiraya gidiyor ne kadara gidiyor, ne kadar giderimiz oluyor, ne kadarını karşılıyoruz vs. gibisinden. Siteyi kış sezonu açtılar yaz sezonunu nasıl olacağını görmek için. Araç kiralama olarak 1000/100 uçuşa geçtiler. Şöyle söyliyeyim bu yaz rezervasyona araba yetiştiremediler çoğu rezervasyon ellerinde patladı. 2 ay boyunca rezervasyon kapalı kaldı sitede. Dün açtılar. Bazı müşterilerin mağdur olmaması için çalışan personellerin arabasını kiraya vermek zorunda kaldılar :).
Yani demem şu ki, bu siteye bu kadar masraf yapacağını duyduğum zaman "bu ne biçim bir fiyat, 2 dk webmaster forumlarını gezse 1000TL bile halledersin" diye tepki vermiştim. Ama sonradan anladım ki 3ün 5in lafını yapmayacaksın bu işi yaparken. Çünkü teknik destek lazım olduğunda hemen halledildi, şöyle bir isteğimiz var bu şekilde olsun istiyoruz dedi 1 saat içerisinde sistem üzerinde halledildi. Sistem oturttular ve personellere eğitim verildi.
Tabii ki sizin yapacağınız iş, kurumsal olacak çapta büyük değil. Ancak önce sizde bir plan ve proje çizin. Nereye ve nasıl odaklanacaksınız. Öncelik hedefiniz ne gibi. Bence bunun büyüğü, küçüğü, kurumsalı yok. Çünkü bana kalırsa arkadaşın çalıştığı firma da kurumsal çapta bir firma değildi, Bakırköy de yerel bir araç kiralamaydı şimdi İstanbul yeni havalimanında ofise yerleştiler. Sadece 1 site üzerinden inanılmaz kazanç sağladı. Umarım 3-5 den kısayım para kazanayım sonra ne oluyorsa olsun diye düşünmüyorsunuzdur. Gerçekten emek istiyor. İyi çalışmalar dilerim.