Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanan faizin ilave edilmesi ile toplam borç hesap edilmektedir. Yİ-ÜFE artışlarının çok yüksek rakamlara ulaşma ihtimalinin önlemi olarak da KYK “Öğrencilerin ödeyecekleri bakiye borcu eğitimi süresinde aldığı kredi miktarının üç katını geçemez.” Maddesini kendi internet sitesinde belirtiliyor.
E-devlete girerek güncel ödemeniz gereken borcu görebilirsiniz hocam. Erken ödemelerde %20-%30 a kadar indirim yapılıyor diye de biliyorum.
E-devlete girerek güncel ödemeniz gereken borcu görebilirsiniz hocam. Erken ödemelerde %20-%30 a kadar indirim yapılıyor diye de biliyorum.
Arkadaş ayrıntılı olarak anlatmış, birkaç ekleme de ben yapmak isterim.
Anladığım kadarıyla siz yeni almaya başladınız. Henüz mezun olmadıysanız ve alıma devam ediyorsanız iptal edebilirsiniz. İhtiyacınız yoksa iptal etmenizi öneririm.
Üç ödeme yöntemi var:
1) Almaya başladığınız ay dikkate alınarak, mezun olduktan iki yıl sonra ödemeye başlarsınız. Arkadaşın dediği gibi hesaplama yapılır ve kaç ay aldıysanız, o kadar ayda geri ödersiniz.
2 ve 3) İndirimli ödersiniz:
Erken ödeme indirimi kredi borcunun Yİ-ÜFE borcu üzerinden hesaplanır. Anapara üzerinden herhangi indirim söz konusu değildir. öğrencilerin normal öğrenim sürelerinin bitim tarihinden itibaren birinci yıl içinde ödenirse anaparadan değil sadece Türkiye İstatistik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlardan doğan borçlardan % 30; ikinci yıl içinde ödenirse % 20 erken ödeme indirimi uygulanmaktadır.
Kaynak: KYK