Elimde sağlam bir bütçe olsaydı, güzel bir proje hedeflerdim.

Otururdum, bir sigara yakar ve düşünmeye başlardım. Yatağa uzanırdım, bakardım tavana ve düşünmeye başlardım. Yemek yerdim, düşünmeye başlardım.

Sürekli düşünürdüm. Ama nasıl düşünürdüm ? Düşünme tekniğide çok önem arz ediyor.

Öncelikle şunları belirleyip düşünmeye başlardım. Ben neyim ? kimim ? ne yaparım bu hayatta ? hedeflerim neler ? yapmassam olmaz dediğim şeyler neler ? bunu yapmadan ölmem dediğiniz şeyler ? Başarılı olduğunuz konular neler ? Hangi konuda kendiniz için ben bu konuda dahiyim dediniz ?

Tüm bunları iyice aklıma kazır, sonradan düşünmeye başlardım.

Tüm bunlardan sonra, bunlara göre yapacak birşey bulamazsam, gözlemlediğim en mantıklı gelen olaya yönelirdim.

Yöneldiğim olayda çok fazla bilgim olmayabilir, veya hiç bilgim olmayabilir. Bu büyük bir sorun, evet. Ama sorunun büyüklüğü kişiden kişiye değişecektir.

Mesela, mobil oyun yapmayı hedeflediğimi varsayalım. Bu konuda hiçbir bilgim olmayabilir.

Derhal araştırmaya koyulurdum. Kullanılan yazılımları, alternatifleri inceler, hepsi hakkında biraz bilgim olurdu. İşte bu olay kişiden kişiye değişecektir. Alt yapı olarak bilgi seviyenize göre değişecektir.

Oyunu offline yapmayacaksam, çevrimiçi oynanabilinmesi için sunucu bilgisi gerekli. Gayet yeterli bir düzeyde sunucu yönetimi yapacak bilgim var. Oyunu global yapacaksam load-balancing yapmam gerekli. Yani diğer ülkelerde erişim olarak sıkıntı yaşanmamalı. Buda sunucu masrafını artıracak.

Sunucu olayını kabullendiğimize göre, kodlama bilgisi gerekli. Kodlama alt yapısı olarakta, php,html,css yapılarına aşina olduğumdan, mobil platformdaki dilin bununla pek alakası olmasada, sonuç olarak bir kod alt yapım var. Tamamen farklı bir dil, farklı kurallar. Bunları öğrenmem gerekecek, ama çok garipsemeyeceğim.

Kod kısmınıda kabullendik.

İçerisine grafikte girecektir. Şahsım adına, grafikten hiç anlamam. Yapılan bir işe karşı iyi kötü yorumum olsa da, bunu hiç beceremem. Bunuda öğrenmem gerekecek.

Elimdeki para ise sunucuya, oyun yapımı için gereken materyallere gidecek. 40.000TLyi oyun için ayırırdım.

Sonrasında ise 10.000TLyi reklamlar için kullanırdım. Güzel bir iş çıkarttıysam, farklı bir olay olduysa ve güzel geri dönüşler almışsam, hiç acımam, çekebildiğim kadar kredi çeker, para bulur, 100.000 TLnin tamamına reklam yapardım.

Sonuç olarak bu bir yatırım. Yatırım zaman bekler. Ben tüm zamanımı birşeyler öğrenmeye, kendim yapmaya çalışırıdm.

Ama öncelikli hedefiniz kendi bildikleriniz olsun. Kendi bildikleriniz ile yola çıkarsanız, çok çabuk başarırsınız.

Üstte verdiğim mobil oyun örneğinde ki kişi eğer bu işlerde bilgili birisi olsaydı, kısa bir süre içerisinde istediği şekilde oyunu yazar, online olarak sunardı.