Aelf; yalnızca iletişim kurma yeteneğine sahip olmayan, aynı zamanda güvenilir ve değişmez veri Oracles’ı aracılığıyla diğer Blockchainler’den ve veri kaynaklarından doğrulanabilir verilere dayanan birkaç Blockchain’den biri olacaktır.
Chainlink Oracles ile bağlanarak Aelf Blockchain; NASDAQ, Google Cloud, Oracle ve SAP gibi veri kaynaklarına ve Bitcoin ve Ethereum gibi Blockhainler’e erişime sahip olacaktır. Oracles, veriyi doğrulayarak verinin Aelf Blockchain’e gönderilmeden önce hem güvenilir hem de doğru olmasını sağlar. Bu, ekosistemde çalışan akıllı sözleşmelerin doğruluğunu ve güvenliğini büyük ölçüde artırır.
Ek olarak Aelf ekosistemi dışında bu tür güvenilir veriler sağlayarak Blockchain uygulamasının bir çözüm olarak uygulanması, daha önce benzer çözümlerin uygulanması konusunda endişeli olan birçok işletme için gerçekçi bir seçenek haline gelmiştir.
Bu neden benzersizdir?
Blockchainler doğal olarak diğer veri kaynaklarına veya Blockchainler’e kendi başlarına bağlanma yeteneğinden yoksundur. Bu, belirli sonuçlara veya durumlara dayanarak yürütmeye çalışan akıllı sözleşmeler için çok sınırlı bir mevcut veri setiyle sonuçlanır.
Bu temel konuyu hafifletmek için diğer kaynaklardan veri girişine izin vermek için Blockchainler’e bağlı bağlayıcıların geliştirilmesi, bir Oracle şeklinde mevcut olan birçok seçenekle sonuçlanmıştır. Bu Oracles; akıllı sözleşmeden veri talebini alan, arama yapan ve ilgili sonuçları derleyen merkezi bir 3. taraftır. Bu, bir anlamda halka açık bir merkezsizleşmiş Blockchain’in amacını yitirerek bu Oracles’lara büyük ölçüde güven duyulmasını gerektirir. Oracles, Blockchain’deki en zayıf halka haline gelir ve akıllı sözleşmelerin hatalı verilere bir cevap olarak yanlış bir işlem yürütmesine neden olabilecek manipülasyon veya kurcalamaya açıktır.
Blockchainler’e gerçek zamanlı veriyi güvenilir ve doğrulanabilir bir şekilde sunan çok az seçenek vardır.
Akıllı Sözleşmeler nedir?
Bir akıllı sözleşme; merkezsizleşmiş bir Blockchain altyapısında yürütülen belirleyici, kurcalamaya karşı korumalı ve güvenilir bir dijital anlaşmadır.
Akıllı sözleşmelerin iki nedenden dolayı standart, günlük sözleşmeler üzerinde üstünlüğü vardır.
İlk olarak akıllı sözleşmeler; güvenilir, paylaşılan kayıtlardır. Bireysel tarafların tek bir doğruluk kaydının olmamasından dolayı birden fazla departmanın birbiriyle çelişen iş akışlarına sahip olduğu modern şirketler için bir nimet olan kendi yedek kopyalarını tutmalarına gerek olmadığından çok güvenlidirler.
İkinci olarak akıllı sözleşmeler, oldukça belirleyicidir. Geleneksel senaryolarda sözleşmeler, hata veya isteksizlik dışında kararlaştırıldığı gibi yürütülmeyebilir. Akıllı sözleşmeler, tam olarak yazıldığı gibi yürütüldüğü ortamlarda çalıştırılır ve her adımda onay gerektirmez. Önceden belirlenmiş koşullar yerine getirilmişse, anahtar parametreler otomatik olarak yürütülür.
Oracles nedir?
Yukarıda bahsedildiği gibi Oracles, temel olarak bir Blockchain’i dış veri kaynaklarına, pazar yayınlarına veya web API'lerine bağlayan bir portaldır. Gerçek dünya pazarlarındaki ve web API'lerindeki veri yayınları, genellikle Blockchainler ve akıllı sözleşmeler gibi belirleyici değildir. Oracles, dış ve deterministik olmayan bilgileri bir Blockchain’in belirli koşulları anlayabileceği ve yürütebileceği bir formatta özümseyebilecek bir köprü görevi görür.
Aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli Oracles biçimleri vardır:
- Donanım Oracles
- Yazılım Oracles
- Konsensüs Oracles
- Gelen Oracles
- Giden Oracles
Donanım Oracles, somut fiziksel nesnelerle entegre sensörlerdir. Birincil örnekler, ürünlerin çevresel koşulları gibi verileri Blockchain’e beslemek için RFID etiketlerinin kullanılmasıyla tedarik zinciri takibinde olacaktır.
Yazılım Oracles, web API'leri gibi üçüncü taraf kaynaklardan veri çeken ve uçuş durumları ve hava durumu verileri gibi gerçek dünya bilgilerini içerebilen en yaygın formdur.
Konsensüs Oracles, merkezsizleşmiş Oracles'e doğru bir adımı temsil eder ve özgünlüklerini ve doğruluğunu belirlemek için çeşitli Oracles'dan gelen verileri özel yöntemlerle toplamaya dayanır.
Gelen Oracles, “bu fiyat bir varlık tarafından karşılanıyorsa, bir satış tetikle” gibi yazılım Oracles’ları ile ilgili “eğer bu gerçekleşirse bunu yap” senaryolarını yansıtır.
Giden Oracles, akıllı sözleşmelerin üzerinde bulundukları Blockchain ağının dışındaki kaynaklara veri göndermesine olanak tanır ve aynı zamanda Yazılım Oracles’larıdır.
Chainlink Çözümü
Chainlink, akıllı bir sözleşmeyi tetikleyen bir Blockchain’e dahil edilmeden önce veri doğruluğunu tanımlayan ve doğrulayan merkezi olmayan bir Oracle ağı geliştirmiştir. Chainlink Blockchain, akıllı sözleşmeler tarafından yapılan bireysel veri taleplerine cevap veren oracle düğümlerinden oluşur. Blockchain sistemine 3 bileşen vardır:
• İtibar Sözleşmesi
• Emir Eşleştirme Sözleşmesi
• Toplama Sözleşmesi
İtibar Sözleşmesi, oracle servis sağlayıcı metriklerini depolamak ve izlemek için özel bir yöntem kullanır.
Emir Eşleştirme Sözleşmesi, bir servis seviyesi anlaşması (Service Level Agreement - SLA) alır ve eş zamanlı olarak oracle sağlayıcılarından teklif alırken SLA'nın veri parametrelerini kaydeder.
Toplama Sözleşmesi, oracle sağlayıcısının cevaplarını toplar ve ilk ChainLink sorgusunun son toplu sonucunu hesaplar.
Temel olarak bir akıllı sözleşme, Chainlink aracılığıyla SLA şeklinde bir veri talebi yapacaktır ve bu, oracle düğümlerinin her birine yayınlanacaktır. Oracle düğümleri, verileri sağlayacak ve veri talebini tamamlamak için bir teklif sunacaktır. Tüm bunlar Emir Eşleştirme Sözleşmesi tarafından yönetilir, gönderilen veriler daha sonra farklı düğümlerden gelen birden fazla yanıtı karşılaştırarak Toplama Sözleşmesi aracılığıyla doğruluk için karşılaştırılır.
Tamamlanan her bir SLA'dan kaynaklanan ilgili bilgiler, İtibar Sözleşmesine geri gönderilecektir ve sonuç olarak alınan teşviki etkileyen her bir düğümün itibarını değiştirir.
SLA, kullanıcıların Oracles'ın itibarı veya kaç Oracle’ın dahil edilmesi de dahil olmak üzere istenen veri kümeleri için açık parametreler ve girdiler belirlemesine izin verdiği için bu sistemin temel bir bileşenidir.
Zincir dışı verilerden zincir içi verilere geçiş, her bir oracle tarafından bilginin zincir dışından alınması ve doğrulama için zincir içine gönderilmesi ile tamamlanır. Bir veri talebini tamamlamak için kullanılan verilerine sahip olan Oracles, itibarlarına göre ağırlaştırılan LINK adı verilen Chainlink tokenleri ile sağlanır.
Hali hazırda Chainlink; Bitcoin, Ethereum ve Hyperledger gibi Blockchainler’in yanı sıra NASDAQ, Google Cloud, Oracle, SAP ve çoklu bankalar gibi diğer veri kaynaklarından da veri çekmektedir. Ek olarak Aelf ile bağlanarak sadece bu kaynakların herhangi birinden gelen veriler, Aelf Blockchain'deki akıllı sözleşmeleri tetiklemekle kalmaz; aynı zamanda Aelf Blockchain'deki veriler artık Ethereum veya Hyperledger gibi Blockchainler de dahil olmak üzere diğer platformlardaki olayları tetiklemek için kullanılabilir.
İletişim birlikte çalışabilirlik anlamına mı geliyor?
Birçok Blockchain’in geliştirmek istediği özelliklerden biri, çapraz zincir birlikte çalışabilirliğidir. İletişimi tartışırken bu kolayca Blockchain birlikte çalışabilirliği olarak yanlış yorumlanabilir ancak gerçekte onlar aynı şey değildir. Evet, birlikte çalışabilirlik Blockchainler arasında iletişim gerektirir ancak ayrıca bundan da fazlasını gerektirir. Aelf Blockchain, uygun Blockchain birlikte çalışabilirliği özelliğine sahip tam bir çözüm geliştiriyor ve bu, Chainlink’in oracle ağı ile çalışacaktır.
KAYNAK: https://medium.com/@mappopk/aelf-blockchain-will-communicate-with-nasdaq-google-cloud-oracle-sap-ethereum-and-bitcoin-e6863f3b27a9