Web site tasarlamak daha kolay geliyor, daha fazla kaynak var. Hazır scriptler vs. işi kolaylaştırıyor. Siteyi güncellemek basit, yayınlaması basit. Başka bir şeye ihtiyacınız olmuyor. Mobil uygulama yapımında ise hem yazılım tarafı biraz zor, hem de her telefona uygun özelliklere uydurmak biraz zor. Web site yaparken bir php sayfası oluşturuyorum, içine ne yazarsam yazayım anında tarayıcıda f5 yaparak kontrol edebiliyorum. Bir aracıya gerek yok. Ama mobil uygulamayı yapınca kontrol etmek için ekstra bir çevirici uygulamaya gerek oluyor, render işi var. Eğer oyun yapılacaksa grafikler, modeller giriyor işin içine. Eğer oyun değil de, sohbet, sosyal ağ veya blog uygulaması vs. şeklinde özellikle de üyelikli, dinamik olacaksa yine uygulama için bir site açıp internet üzerinden bir web sitesine bağlamak gerekecek.

Bu ve daha sayamadığım zorlukları var. İnsanlar bu kadar şeyle pek uğraşmak istemiyor. Ayrıca PHP ve HTML basit diller olduğu için hemen öğreniliyor. Java, c++ vs. biraz daha uğraştırıcı. Açıkçası ben de PHP biliyorum ve sosyal ağ sitesi, sohbet sitesi vs. yaptım baya. Bunların bir uygulaması olmasını çok istiyorum ama uğraşmaya cesaretim yok. Java öğrenip bir sosyal ağ uygulaması yapacam da, sonra onu bir şekilde siteye bağlicam da. Siteye her güncelleme geldiğinde uygulamaya da aynı özelliği eklemem gerekecek de vs... Herkes yapmak ister ama gayret etmek gerekiyor işte... Yoksa kimse istemediğinden yapmıyor değil. :)

Ben mobil uygulamaya yapmaya başlamıştım aslında, java öğrenmeye başladim ve pc'de android studio programini kurdum ama bir türlü başlayamadım, karışık geldi baya. Üşenip bıraktım sonra :)