Forumda 'Localhost' şeklinde bir arama yaptım ve konuyu anlatan kişilerin çoğunlukla 'Appserv','Wamp' gibi programlara değindiğini gördüm.Bu yazıda farklı olarak ayrı ayrı Apache,MySQL ve PHP kurulumundan bahsedeceğim.

Web Geliştir içerisinde bulabileceğiniz dersleri denemek için bir siteye sahip olmalısınız. Fakat illa site almanıza da gerek yok. Çalışmalarınızı bedava olarak açtığınız localhostta deneyebilir ve çalışmanız bitince uygun fiyattan internete yayınlayabilirsiniz.Localhost kurulumu için bir çok kolay yazılım bulunmaktadır.Bunları saymak istersek Appserv,Apache2Triad,Wamp,EasyPHP. Bu yazılımların kurulumu çok basittir fakat içlerinden bir kaç dosya çıkarılır. İstediğimiz şekilde bir localhost oluşturmak için en profesyonel yoldan ücretli hostinglerin kullandığı sistemi kullanacağız.

Apache Kurulumu

Öncelikle bu adresten apache web sitesine uğruyoruz. Uygun bulduğumuz sürümü seçiyor Download linkine tıklayalım. İşletim sistemimize uygun olanı indiriyoruz. İndirdiğimiz dosyayı çalıştırarak kurulumu gerçekleştirelim. Eğer localhost dosyalarınızın yerini başka yerde belirtmek isterseniz şu işlemi uygulayın. httpd.conf dosyasını not defteri ile açıyor
DocumentRoot "C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs
ifadesini arıyoruz.Bulduktan sonra da localhost dosyalarının bulunacağı yeri değiştirebilirsiniz. Ayrıca şunu da değiştirdiğimiz yere göre düzenliyoruz

Apache kurulumu bitti. Gerekli düzenlemelerden sonra yeniden başlatmayı unutmayın.

PHP Kurulumu

PHP sitesinden binaries and source şeklinde olan linke tıklıyoruz. Yine işletim sistemimize göre indiriyoruz. İndirdiğimiz dosyayı açarak kurduktan sonra kurulum yerinden php.ini-dist adlı dosyayı yeniden php.ini olarak değiştiriyoruz. Not defteri ile bu dosyayı açıyoruz. doc_root = şeklindeki satırın devamına localhost dosyalarımızın bulunduğu yeri belirtiyoruz(Apache kurulumunda isteğe bağlı değiştirdiğimiz yol). Ayrıca gene aynı dosyada bulunan extension_dir = "./" satırını extension_dir = "C:\php\ext" şeklinde değiştiriyoruz. Tabi ki kurduğunuz yer değişik olabilir. Buradan sonra amacımız PHP ile Apache yi bağlamak. Bunun için Apache modüllerine PHP yi ekleyeceğiz. Apache'nin httpd.conf dosyasını açıyoruz. Burada LoadModule satırlarının geçtiği yeri buluyor ve en altına da şu modülü ekliyoruz.
LoadModule php5_module "c:/php/php5apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
PHPIniDir "C:/php"


PHP kurulumunu bitirdik.

MySQL Kurulumu

MySQL'in kendi sitesinden işletim sistemimize uygun olanını buluyor ve indiriyoruz. Kurulum sırasında Detailed Configuration > Developer Machine > Multifunctional Database seçeneklerini seçiyoruz. Bundan sonra yapmamız gereken PHP'ye MySQL'u bağlamak. Bunun için PHP'nin ayar dosyası olan php.ini yi kullanıyoruz. ;extension=php_mysql.dll satırını buluyor ve başındaki noktalı virgül(; ) siliyoruz. Artık MySQL kurulumunu da bitirdiniz!

Sık Sorulan Sorular (S.S.S)

S : Localhost olarak internetten girdiğimde Index.html çıkmakta fakat Index.php denediğimde çıkmıyor.
C : Apache'ye birincil dosyaları belirtmeniz gerekiyor.Kurulumda default olarak Index.html , Index.htm gibi örnekler bulunur.Buraya Index.php ekleyeceğiz. Bunun için httpd.conf dosyasında şu satırı buluyor DirectoryIndex index.html index.html.var sonuna index.php ekliyoruz.

S : MySQL Çalışmıyor
C : Bunun ilk nedeni kurulumu yanlış yapmanız olabilir. Bunun dışında MySQL'ın eski versiyonlarında PATH olarak eklenmez. Manuel olarak eklemek için libmysql.dll dosyasını Windows/System32 içerisine atıyoruz.

S : İşletim Sistemimi Nasıl Öğrenebilirim ?
C : Öğrenmek için Başlat > Çalıştır > Dxdiag yolunu izliyoruz. Burada bilgisayarınız hakkında teknik bilgiler bulunacaktır.

Kaynak : Localhost Kurulumu