Daha önce forumda instagram algoritması ve keşfete çıkma ile ilgili konular paylaşmıştım. Şimdi sadece olması gereken wordpress eklentilerini paylaşacağım.


Bu yazımızda kullanma sebepleriniz ile birlikte olmazsa olmaz en iyi wordpress eklentilerini paylaşacağım.


İçindekiler
1-Wordpress Seo Eklentileri
2-Wordpress Optimizasyon Eklentileri
3-Wordpress Güvenlik Eklentileri
4-Wordpress İletişim Eklentileri

1-Wordpress Seo Eklentileri

Seo eklentileri sayesinde, kod bilgisi gerektirmeden gerekli ayarlamaları kolaylıkla yapabilirsiniz. WordPress için seo eklentisi kullanmak kesinlikle şart. Örneğin sitenizin meta açıklamalarını(meta description), google kayıtlarında ki görüntüsüne kadar ayarlamalar yapabilirsiniz.

Seo, yani arama motoru optimizasyonu, sitenizi google’da yükselten çalışmalar diyebiliriz. Bunun için wordpress’in kendi ayarlarıyla biraz oynamalıyız.

-Yoast Seo Eklentisi

İnternet siteniz için seo ayarlamalarını kolay bir panelden yönetebileceğiniz Yoast Seo eklentisini kullanabilirsiniz.

Sitenize makale yazarkan cümle uzunlukları, paragraf satırları gibi seo etkenlerini kontrol ediyor. Bu sayede seo uyumlu makale yazabilirsiniz. Seo uyumlu makale diyorum. Yani google’ın istediği gibi içerik. Ancak kullanıcının istediği mi google’ın istediği gibi mi hareket etmeliyiz? Bu hala internet sitesi sahipleri tarafından tartışılan konulardan biridir. Siz de görüşlerinizi yorumda belirtebilirsiniz.

Üstelik sosyal medya sitelerine sinyal gönderen meta etiket ayarlamalarını da yapıyor. Örneğin facebook ve twitter’da siteniz paylaşıldığında, önizleme ekranına çıkan resim ve açıklamarın gözükmesi gibi. Üstelik robots.txt, htaccess, noindex gibi özellikleri ayarlamanız mümkün.

Tek dezavantajı geçmişte yaptığı küçük hataların büyük olaylara neden olması. Google’ın yeni güncellemelerine geç kaldı ve birkaç önemli noktayı es geçmişti. Kısa sürede bu hatayı temizlemesine rağmen pek çok kullanıcının güvenini sarstı. Şu anda sorunsuz şekilde çalışıyor. Şahsen kullandığım bir eklentidir kendisi.

-All İn Seo Eklentisi

Yine sitenizin meta etiketlerini, yani başlıklarını, açıklamalarını, özel sayfa açıklamalarını da düzenleyebilirsiniz. Robots.txt, belirli sayfalar için noindex(google kayıtlarına çıkartmamak) ve bir çok özelliği mevcut. Avantajı ise geçmişte hiç bir hata yapmamış olmasıdır.

Dezavantajı ise, sosyal medya ayarlamaları, google kayıtlarındaki görünüş düzenlemesi gibi özellikler zayıf. Bunlar için ya başka eklenti, ya da kodlama bilginiz olması gerekir. Seo eklentilerinden alternatif olarak kullanılabilen tercih edilendir. Ek eklentiler ile beraber kullanıldığında güzel bir performans sağlayabilir.

-No Category Base Eklentisi

WordPress eklentilerine bir yenisini daha ekleyelim. Bu eklenti siteadiniz.com/category/kategoriadi bağlantısındaki “category” geçişini kaldırır.

Böylelikle kategori isimleri saf bir şekilde görünür. siteadi.com/dijital-pazarlama gibi. Böylelikle ilgili adresi arama motorları daha kolay anlayacaktır. Bu, seo bakımından ince bir detaydır. Yoast seo eklentisi kullanıyorsanız bu eklentiyi kullanmayın. Aksi taktirde hata vermektedir. Aynı ayarlama yoast seo eklentisinde mevcut.

2-Wordpress Optimizasyon Eklentileri

WordPress sitenizde optimizasyon eklentisi kullanmanız şart. Site içindeki kodların ve görsellerin sayfa yükleme hızını olumsuz yönde etkiliyor.

Bu eklentiler sayesinde kodlar tek satır haline dönüşerek optimize edilir. Görseller, gözle anlaşılmayacak derecede dosya boyutları düşürülür. Böylelikle sitenizde daha az veri saklar, sayfa yükleme hızınız artacaktır.

-Smush Eklentisi

WordPress optimizasyon eklentisi denildiğinde smush en bilinendir. Wp sitenizi hızlandırma işlemi için resimlerinizi optimize etmeniz gerekiyor.

WordPress Smush eklentisi sayesinde sitenizdeki resimlerin kalitesini düşürmeden boyutlarını düşürebiliriz. Böylelikle disk alanı küçülmüş olacaktır. Sitenizin hızını büyük derecede düşürür ve google sizi sıralamada yükselterek ödüllendirir 😊 . Bu eklentiyi kesinlikle kullanmalısınız.

-FV Gravatar Cache Eklentisi

WordPress yorumlarında, rastgele resim kullanır. Bu resimlerin boyutu her ne kadar küçük olsa da, yorum sayısı yüksek bir sayfada sorun çıkartacaktır. Rastgele resim yerine kopya resim kullanır, önbellekleme işlemi yapar. Bu eklenti sayesinde büyük bir sorun ortadan kalkacaktır.

-W3 Total Cache Eklentisi

WordPress öndebellek temizleme eklentisi olarak işlem yapar. Bu eklenti sayesinde wordpress sitenizi hızlandırma işlemi yapabilirsiniz. Günde binlerce ziyaretçi alan bloglar da bu siteyi kullanmakta. Kullanımı oldukça basit.

Kurulum yaptıktan sonra performance > dashboard kısmında “empty all caches” butonuna tıklıyoruz. Böylelike önbellek temizleme işlemi gerçekleşmiş oluyor.

-Wp Rocket Eklentisi

WordPress önbellekleme eklentisi olarak görev yapar. W3 Total Cache yetersiz kaldığında daha iyi bir performans için bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Ücretli bir eklentidir fakat önbellek sorununuzu ortadan kaldırır. Ücreti ise bir site için yıllık 39 dolar.

3-Wordpress Güvenlik Eklentileri

Güvenlik eklentileri sayesinde wordpress sitenize yapılabilecek saldırıya karşı önlem almış olursunuz. Hiç bir eklenti veya siber güvenlik alanında uzman birisi %100 güvenlik sağlayamaz. Ancak sitenizin sağlığını yerinde tutmaya, daha kötü senaryolardan uzaklaşmasını sağlar. Kod bilgisi gerekmeden bu eklentileri kullanabilirsiniz.

-Aksimet Anti Spam Eklentisi

WordPress spam yorumları engellemek için kullanabileceğimiz eklenti Aksimet’tir. Aksimet sayesinde sitemize gelecek spam yani yabancı-reklam yorumlarını otomatik olarak engelleyebiliriz.

Haberiniz olmadığı halde spam yorumları algılayıp, onaya düşürmeden engellemektedir. Böylelikle kalıcı olarak silmemize dahi gerek kalmayacaktır.

-All İn Wp Security Eklentisi

WordPress güvenlik eklentileri arasında en yaygın olan eklentidir. Güvenlik önemleri almak için yapılan işlemleri çok kolay bir şekilde size sunar.

Aynı anda birden fazla kullanıcı girişleri, kullanıcı giriş saatlerini, güvenli olmayan dosyaların dizinlerini rahatlıkla engeller. Özellikle wordpress giriş sayfası, herkese açık olduğundan, bu sayfayı gizleyebilir. Yine de bu sayfa tespit edilse de, yukarıda belirtildiği gibi algoritmaları sayesinde zararlı giriş denemelerini anlayabilir.

-Really Simple SSl Eklentisi

WordPress ssl kurulumu sonrası için bu eklentiye ihtiyacımız var. Google artık http sayfalarını güvenli olarak görmüyor. Üstelik tarayıcı Chrome, bu bağlantıya güvenli değil ibaresi vererek ziyaretçiyi korkutuyor.

Https bağlantısına, almış olduğumuz hosting firmasına ticket atarak geçebiliriz. Onlar işlemlerini hallettikten sonra google’da index aldığınız sayfalarınız http olduğu için yönlendirme yapmamız gerekiyor. Burada devreye eklenti giriyor. Yükledikten sonra ayarlar kısmından ssl kısmına gelerek, aşağıdaki seçenekleri işaretleyin.

  • Auto Replace mixed content

  • Enable javascript redirection to ssl

  • Enable wordpress 301 redirection to ssl


Artık eklentiniz tamamen düzgün bir şekilde çalışacaktır. Google’dan http bağlantılarına tıklayanlar https bağlantısına yönlenecektir. Zamanla google’daki http bağlantılarınız silinecektir.

4-Wordpress İletişim Eklentileri

İletişim sayfalarınıza form eklemek, insanların size ulaşmalarını kolaylaştıracaktır. İletişim formlarını, yine kod bilgisi olmadan kolaylıkla ekleyebilirsiniz.

-Contact Form 7 Eklentisi

Bu eklenti sayesinde wordpress iletişim formu oluşturabilirsiniz. Kullanımı oldukça basit olan eklenti ayarlarına e-mail adresinizi ekliyorsunuz. Ardından size vereceği kısa kodu, olmasını istediğiniz yere ekliyorsunuz. İletişim formu doldurup gönderildiğinde size mail olarak geliyor.

-WPForms Eklentisi

WordPress siteniz için alternatif form eklentisidir. Kullanımı oldukça kolay ve anlaşılır olan bu eklenti sayesinde iletişi formunuzu kolaylıkla düzenleyebilirsiniz.

WordPress sitemiz için gerekli olan eklentileri listeledim. Şİmdi sıra sizde 😊 . Sizinde önerdiğiniz, site sağlığına katkı sağlayacak eklentileri yorum kısmından bekliyorum. Kalın sağlıcakla.

kaynak: https://dijitalpazarlamadunyasi.com/wordpress-eklentileri/