Benim anlamadığım bir şey var. Sabahtan akşama yerli-milli lafı dinliyoruz.
Devlet kurumlarının nerede ise hepsi google analytics kullanıyor. Sadece bu araç üzerinden ne kadar çok bilgi çekebileceklerini tahmin edersiniz.
Alternatif bir ton çözüm var. Piwik tarzı self hosted seçenekler kullanılabilir ... başka şeyler olabilir. En azından yandex metrica kullanabilirler.
Üniversitelerimize bakıyorum. En az yarısı gmail yada hotmail üzerinden mail hizmeti veriyorlar.
onbinlerce yüzbinlerce öğrenci ve akademisyenin yazışması amerikan serverlarında geziyor.
Personel mail server bakımı ile niye uğraşayım diyor çıkıyor. Bu konuda ÇOMÜ'den Necdet Yücel'in hazırladığı ayrıntılı bir rapor vardı. Merak eden okusun.
Açıkçası edilen laflar beni tatmin etmiyor. Alameti farikası milliyetçilik olan parti meğer parasını dolarda tutarmış, sonradan vatan aşkına 7 liradan bozdular sağolsunlar.
Otoyolları-köprüleri döviz endeksli ihaleye çıkarız. Ama vatandaşa döviz alma deriz.
Ben kendi adıma elimden geldiğince Amerikan meşeili bir şey kullanmamaya çalışıyorum.
Zaten mümkün olduğunca kapalı kodlu yazılım kullanmıyorum. Her işimi açık kaynak kodlu özgür yazılımlar ile çözmeye çalışıyorum. (daha sıfıra çekebilmiş değilim)
Ama "devlet aklının da" bunu yapmasını ümit ediyorum.
Milyon dolarları windows ve microsft ofis lisansına vermesinler. Kurumların %99'u için LibreOffice yeterli bir seçenek.
Alınan Oracle lisanslarının çoğu fantazi diye alınıyor nice devasa kurumlar devasa dataları PostgreSQL'de tutarken bizim şımarık çocuklar Oracle zengin ediyor.
Harcanan para hepimizin parası ülkenin parası. Binlerce insan asgari ücretli iş için kuyrukta iken çok sıfırlı lisans alımları insanın gücüne gidiyor. Vergilerimiz sadece lüks makam araçları ile çarçur edilmiyor!