Aylık yüklü miktarlar ödeyerek hazır VPN sistemlerini kullanmanıza gerek yok. Kendi VPN serverınızı oluşturarak hem daha az maliyetli hem de güçlü bir network gücü sunan VPN sunucusuna sahip olabilirsiniz.

Outline açık kaynaklı ve hızlı bir kurulum ile kendi VPN sunucunuzu kurmaya imkan veren özellikle haber kuruluşları ve gazeteciler için geliştirilmiş bir VPN yazılımıdır. Google tarafından desteklenmektedir.

Hiçbir zaman web trafiğinizin kaydını tutmaz. Güçlü şifreleme, iletişimlerinizin gizli kalmasını sağlar. Tamamen açık kaynaklıdır ve Radically Open Security tarafından denetlenmiştir.



İyi de niçin kendi VPN sunucumuzu kurmak isteyelim ki:

  1. Kolay ve hesaplı olması

  2. Erişim engeli bulunan Wikipedia, spor yayınları gibi sitelere kolayca ulaşabilmek için. Özellikle siteadi1.com siteadi2.com şeklinde yeni url aramamak da buna dahil.

  3. Gizliliğinizi ve güvenliğinizi artırmak, işlemlerinizin takibinden sakınmak için

  4. Wifi veya hücresel veri fark etmeksizin statik bir IP adresi istiyorsanız

  5. /wp-login.php gibi güvenlik riski barındıran sayfaların tüm dünyaya kapatılıp sadece sizin VPN üzerinden erişilebilir yapabilmek için. Örnekler çoğaltılabilir...




Gereksinimler:

  • Ubuntu 18.04 LTS

  • SSH ile sunucuya erişebilmeniz için Termius veya Putty programı (Bilgisayarınızda Linux veya MacOS kullanıyorsanız bunlardan birini yüklemenize gerek yok.)

  • Outline Manager ve Outline programları (Bunları anlatım esnasında indireceğiz.)



(Zaman kazanmak adına bazı görselleri diğer konumuzdan aldım.)

Kurulum:

  1. Sunucu satın alma/oluşturma işlemini zaten Flarum Kurulumu veya Cyberpanel Kurulumunda belirtmiştik. Sunucu alırken aylık 5$-10$ olanlardan satın almanıza gerek yok. Çünkü burada önemli olan husus sunucunun CPU gücü değildir. Güçlü network sunan ve bant genişliği düşük olmayan bir firma işimizi fazlasıyla görecektir. Örneğin VPN'nin bana tüm maliyeti aylık 2.96€ sadece (Hetzner). Bu da sunucu masrafı zaten. Ayrıca Sanal Sunucu Alışverişi kategorisinde yurtdışı lokasyonlu sunucu satışı yapan pek çok yerli firma var. Tercihinize göre denemek isteyebilirsiniz.





  2. Gereksinimlerinde bahsettiğimiz Termius ya da Putty programlarından birini kurduktan sonra SSH ile ip adresi üzerinden sunucumuza alttaki komut yardımıyla bağlanıyoruz. (Linux veya MacOS kullanıcıları, işletim sistemi ile birlikte yerleşik olarak gelen Terminal'i kullanabilirler.)

  3. ssh root@sunucunuzun-ip-adresi

    - Sunucuya ilk kez bağlandığınız için (yes/no)? şeklinde devam edip etmek istemediğinizi soracak. yes yazıp enter tuşuna basın.
    - Sonrasında sizden sunucu şifresini isteyecek. Şifreyi yazıp tekrar enter tuşuna basıyoruz. (Yazarken veya kopyalarken şifreniz ekranda hiç gözükmeyecektir, bu normal bir durumdur.)






  4. Alttaki ekran karşıladıysa eğer sunucuya sorunsuz bir şekilde bağlandığınızı gösterir. Yapmamız gereken ilk işlem sunucu paketlerini güncellemek ve sunucuyu yeniden başlatmak olacak.




  5. Sunucu paketlerini güncelleyebilmek için çalıştırmanız gereken komut;

    sudo apt update && sudo apt upgrade -y


    Güncellemeler tamamlandıysa eğer sudo reboot komutu ile sunucuyu yeniden başlatabiliriz. Komutu yazdıktan sonra yeniden başlatılacağı için sunucuyla bağlantınız kesilecek.

    sudo reboot




  6. Tekrar sunucuya bağlanıyoruz.


  7. ssh root@sunucu-ip-adresi




  8. Fail2ban korumasını kurup varsayılan ayarları ile birlikte aktif ediyoruz.

  9. sudo apt install fail2ban -y
    sudo service fail2ban start




  10. Artık Outline'ı kurabiliriz. Alttaki komutu çalıştırıyoruz.

  11. curl -sSL https://raw.githubusercontent.com/Jigsaw-Code/outline-server/master/src/server_manager/install_scripts/install_server.sh | bash

    Sonrasında size "[Y/n] > Installing Docker" sorusunu soracak. Alttaki görseldeki gibi Y yazarak onaylıyoruz. Geri kalan işlemleri kendisi halledecek.






  12. Tüm işlem bu kadardı. Kurulum bittiğine göre bize verdiği API anahtarını kopyalıyoruz.







  13. Sunucumuz ile bir işimiz kalmadı. logout yazıp kapatabiliriz.




  14. Outline Manager programını bilgisayarımıza indiriyoruz.

  15. -Windows
    -MacOS
    -Linux



    Programı kurduğumuzda attaki gibi bir ekran karşılayacak sizi. Sağ alt köşede bulunan "Set up Outline anywhere" kısmını seçeceğiz.







    Sonrasında yapmamız gereken tek işlem, az önce kopyaladığımız API anahtarını bu alana girmek ve Done butonuna tıklayarak kaydetmek.






    Outline Manager sayesinde VPN'ye bağlanan cihazları yetkilendirebileceğiz.





  16. Outline Manager programının vereceği erişim anahtarı sayesinde cihazlarımızı VPN servera bağlayabileceğiz.


  17. Burada dikkat etmemiz gereken husus, yeşil ok ile gösterdiğim butona tıkladığınızda size vereceği erişim anahtarını sadece kendiniz için kullanın. İstediğiniz kadar cihazınızda kullanabilirsiniz.

    Mavi ok ile gösterdiğim "Add new key" butonu da tıpkı diğeri gibi size erişim anahtarı verecek. Bu erişim anahtarının farkı ise sonradan iptal edilebilmesi. Yani eğer bir arkadaşınızı VPN sunucunuza ekleyecekseniz buradan ekleyin. Yoksa bu aşamayı atlayın.







    Bize verdiği SS:// ile başlayan erişim anahtarını kopyalıyoruz.




  18. Artık Outline programını VPN'yi kullanmak istediğimiz cihazlara indirebiliriz.

  19. -Windows
    -Android
    -IOS
    -MacOS
    -Linux




  20. Outline programını açıyoruz ve ss:// ile başlayan erişim anahtarını giriyoruz. Sonrasında bağlan butonuna tıklayarak VPN'yi istediğimiz cihazdan aktif edebiliyoruz.








  21. VPN'ye bağlandık! :) "ip adresim nedir" şeklinde Google'dan sorgularsak artık gerçek ip adresimiz yerine sunucumuzun ip adresi görünecek.










Örneğin son 30 gündür kullandığım VPN miktarı görseldeki gibidir. Hız konusunda özellikle beğendiğimi söyleyebilirim. Aylık ödediğim miktar 2.96€. Zaten bulut sunucuların bir özelliği de geçici sunucular için kullanışlı olması. İllaki düzenli ödeme yapmanıza gerek yok. VPN ihtiyacınızın olduğu bir süre boyunca da kullanıp ortadan kaldırabilirsiniz.