İstanbul’un Fethi Özeti


İstanbul’ûn Fethi 29 Mayıs 1453 tarihinde gerçekleşmiştir. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet önderliğinde fetih gerçekleşmiştir.

Fatih Sultan Mehmet, Sultan II. Mehmet olarak da anılır. Padişahın komutasında olan Yeniçeri ordusu tarafından gerçekleşmiştir. İstanbul’un Fethi Yeni Çağ’ı açan olaydır. 6 Nisan 1453 tarihinde İstanbul Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmıştır. 53 gün süren kuşatmanın ardından ise fetih gerçekleşmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in komutasında olan çok sayıda asker, Bizans İmparatoru’nun Lideri olan XI. Konstantinos’a ve ordusuna karşı mücadele etmiştir. Fetih gerçekleşmesinden sonra ise Osmanlı İmparatorluğunun yeni başkenti İstanbul olmuştur.



İstanbul’un Fethi Nedenleri

İstanbul’un fethinin nedenleri nelerdir? İstanbul Bizans İmparatorluğu sınırları içindeyken Fatih tarafından fethedilmiştir. İstanbul’un fethi nedenleri nelerdir? İlk olarak Bizans İmparatorluğu döneminde ki adı ile Konstantinopolis, Roma İmparatoru I. Konstantin döneminden Ms. 330 tarihinden beri başkentti. 11.yy boyunca Konstantinopolis kendi defalarca ele geçirilmeye çalışıldı. 1204 yılında ki 4.Haçlı Seferi’nde ise bir kere kuşatıldı.

İznik İmparatorluğu tarafından 1261 yılında fethedilmiştir. Daha sonra ise Latinler, Sırplar, Bulgarlar Konstantinapolis’i almak için çabaladı. Büyük veba salgını ile 1346 – 1349 yılları arasında kentte yaşayan insanların yarısı öldü. Ekonomik ve bölgesel olarak sıkıntıların da yaşanması ile Fatih Sultan Mehmet önderliğinde ki ordu ile 29 Mayıs 1453’te kuşatıldı.

Nedenler;

* Bizans’ın Anadolu beyliklerini Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtması, Anadolu’daki Türk birliğinin bozulmaya çalışılması
* Bizans’ın Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki ilerlemesine izin verilmemesi, engel teşkil etmesi
* Bizans’ın Osmanlı şehzadelerini kışkırtması, Osmanlı Devleti’nde taht kavgalarına neden olması
* Bizans’ın Avrupa – Hristiyan dünyasını kışkırtması, Haçlı seferlerine zemin oluşturması
* Anadolu Rumeli toprakları arasında ki bağın olması için İstanbul’un alınmasının gerekmesi
* İpek yolunun Avrupa’ya açılan bir kolunu kullanmak
* Kara deniz ticareti için önemli bir kent olması
* Boğazlar yolu ile ekonomik canlılık olması
* Anadolu Rumeli geçişinde askeri geçişin kolaylaşacak olması
* Mehmet’in Hz. Muhammet’in hadisinelayık olmak istemesi

Yukarıda verilenler İstanbul’un fethinin nedenleri nedir sorusunun yanıtı olarak gösterilir. Bu nedenler neticesinde, İstanbul kuşatılmış ve fethedilmiştir.

İstanbul’un Fethi Sonuçları ve daha fazlası için " istanbulunfethi.net " sitesini ziyaret etmeyi unutmayın! İlginiz ve alakanız için teşekkürler.

Dünya hakkında hükmü, tarih verir.
* Schiller

Dip Not: Kural hatası veya yazım hatası var ise affola hatalarım için çekinmeksizin DM atabilirsiniz ilginiz için teşekkürler.