Yarım saat önce sistemime bulaşan bir virüsten size bahsetmek istiyorum, adı Live Security Platinum. Flash güncellemesi yada uygun sistemlerde Java ile sisteme bulaşabiliyor.

Sistemde bir sürü spyware bulduğunu iddia eden yazılım çözüm bulamayasınız diye açtığınız her tarayıcıyı güvenli değil gerekçesiyle kapatıyor ve Programı sonlandırmak için açacağınız Görev Yöneticisini başlar başlamaz kapatıyor. Daha sonra bulduğu virüsleri temizlemek için sizi bir satın alma sayfasına yönlendiriyor ve yazılımı satın almanız konusunda bayağı ısrar ediyor.

Birçok antivirüs çözümünün bu virüsten haberi yok bu yüzden bir temizleme yada engelleme sağlayamıyorlar. VirusTotal ile yaptığım tarama sonucunda anladım ki yazılım bir çok popüler Anti-virüs yazılımından gizlenmiş. Ancak Bitdefender ve AVG gibi daha az kullanıcıya sahip antivirüs yazılımları için belli ki gizlemekle uğraşılmamış. Sadece bir adware mi yoksa aynı zamanda spyware mı tam emin değilim. Çok yeni bir virüs olduğundan kimsenin ne olduğu hakkında bir bilgisi yok.

Şimdi gelelim çözüme;
Sisteminizi Güvenli Mod ile başlatıp (yazılım açıkken temizlemek ve yazılımı kapatmak mümkün değil) masaüstündeki Live Security Platinum kısayoluna sağ tıklayın ve nerede çalıştığına bakın, yani Hedefi Bul'un. Daha sonra klasördeki bütün dosyaları silin. Daha sonra sistemi yeniden başlatabilirsiniz.

Şu günlerde internete hızla yayılan virüs Google'da arama yaparak görebileceğiniz gibi bir çok sisteme bulaşmış durumda. Anti-Malware çözümleri haricinde virüs olarak algılayabilen ve temizleyebilen anti-virüsler bir elin parmaklarını geçmiyor. Hepimiz weble haşır neşir insanlar olduğumuz için risk altında sayılırız. Bana çok masum görünen bir blogdan bulaşan bu çakma Anti-Virüsün daha uzun süre internette dolaşacağını düşünüyorum. :)