AhmetCakmak34 adlı üyeden alıntı
Tescilli Marka : Şirketlerin isimlerini, ürünlerini ve hizmetlerini diğer şirketlerden farklı kılmak ve korumak için kullandığı bir semboldür. Tescilli marka endüstrilere ve şirketlere değindir, kişilerin özel ürünlerini korumaz.Bunun yanı sıra tescilli marka; bir ismin, kelimenin, cümlenin, logonun, sembolün, tasarımın, resmin ya da bunların karışımını temsil edebilir.
Yukarıdaki tanımdan da yola çıkarak Tescilli Markalara örnek verecek olursak bir kaç adet yazayım Microsoft, Skype, iphone, Facebook vb gibi şirketlerin oluşturdukları orjinal isimler birer markadır ve koruma altındadırlar.
Bu ve bunun gibi koruma altında olan markaları eğer kalkıp bir cümle içerisinde geçirerek bu alan adına yatırım yapıyor ve para harcıyorsanız yaptığınız yatırımın hiçbir anlamı yoktur. Maalesef bu tarz alan adları için harcadığınız para çöpe atılmış bir paradan faksızdır. Firmalar bu tarz kötüye kullanımlarda WIPO(Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) ya dava açarak elinizde bulundurduğunuz domainleri kolaylıkla almaktadırlar.
Örneklerle açıklayacak olursam
coca-colalife.com yada cocacolalife.com gibi markayla birlikte başına ve sonuna kelime ekleyerek alınan domainler hakkında açılan dava domainlerin firmaya transferi ile sonuçlanmıştır. Dava sonucunu buradan kontrol edebilirsiniz.
Bunun yanında aynı markanın harflerinin yerleri değiştirilerek yada bir harf eklemesi ile oluşan Typo Domainlerde kötüye kullanımın göstergesi olarak şikayetçi firmalara transfer ile sonuçlanmaktadır. Bir örnekle açıklayacak olursam instagram ‘ı bilmeyenimiz yoktur geçenlerde WIPO da görülen davaları sonucunda;
graminsta.com / insagram.com / instagam.com / instagra.com / instagran.com / instagr.com / instagrm.com
gibi 18 adet domaini kendilerine transfer ettirmişlerdir. Görülen dava ve sonucunu buradan kontrol edebilirsiniz.
Peki aynı markanın farklı uzantılarını alsak sonuç ne olur diye merak edenlerde yok değildir aramızda. Bu durumda da maalesef domainler şikayetçi firmalara transfer edilmektedir. Örnek verecek olursak bir üstte verdiğimiz linkten dava açılan kişinin elinde bulundurduğu instagram.net yada ebay.com.co ve paypal.com.co davalarını örnek gösterebiliriz. Bu davaların hepsi dava açan Tescilli Marka sahibi firmaların lehine sonuçlanmıştır.
http://www.bilgedomain.com/tescilli-markalarin-domainlerini-kaydetme-riskleri/
Ek olarak domain 2002 yılında kayıt edilmiş eğer ekşisözlük bu tarihten sonra patentlenmiş ise kullanma hakkım doğar mı