Aelf Teknik Konuşmalar — Blockchain Çapraz Zincir Teknolojisinin Tasarımı ve Uygulaması — Bölüm 3



Bu serinin son bölümü olan Aelf çapraz zincir tasarımına ulaştık. Aelf, ayrıca röle moduna dayanarak çapraz zinciri tamamlar. Çapraz zincir bölümündeki RPC servisi, GRPC'ye dayanmaktadır.



Aelf’in çapraz zincir mimarisini anlamak için Aelf çoklu zincir yapısı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu çok basit bir şekilde bir ana zincir çoklu yan zincirler ve çoklu katmanlar olarak toplanabilir. Bu göreceli ilişkiyi ifade etmek için onlar bir ebeveyn zincir ve bir çocuk zincir olarak ifade edilecektir. Aşağıdaki şekil zincirler arasındaki bağlantıyı temsil eder ve çocuk zincir, ebeveyn zincir tarafından oluşturulur.



Aelf'in bu çoklu zincir yapısı, bir sözleşme veya bir kullanım durumu için bir zincir olan çekirdek bir konsepte dayanmaktadır. Ana zincir; yalnızca konsensüs, ekonomik sistem ve çapraz zincir modülleri gibi sistem modüllerini destekler. Aelf'in yalnızca bir ana zinciri var. Bireysel yan zincirlere çeşitli karmaşık sözleşmeler atanmıştır. Her bir yan zincirin sahne karmaşıklığı O (1) 'dir ve farklı senaryoların DApp'leri farklı zincirlere dağıtılmıştır. Daha önce kaynakların izolasyonundan bahsettik. Bazı okuyucular, Ethereum'daki 2017 sonuna kadar CryptoKitties durumunu hatırlayabilir. Böyle basit bir uygulama tüm Ethereum zincirinin kısa bir süre boyunca kullanımının ötesinde tıkanmasına neden oldu. Ethereum işlem ücretleri on kat arttı. Bu, aynı zincirde çalışan herhangi bir uygulamanın veya varlığın açık bir şekilde eksikliğidir. Uygulama kullanımındaki herhangi bir ani artış, ekosistem her uygulama için bir yan zinciri barındıracak şekilde tasarlanmadığı sürece tüm zinciri olumsuz etkileyecektir. Tek bir zincirde artan kullanım, başka herhangi bir uygulamayı etkilemez.

Çoklu zincir yapısını anladıktan sonra, çapraz zincir doğrulamasına bakalım. Çapraz zincir doğrulama, A zincirinde ve B zincirinde ne olduğunu doğrulamak içindir. İlk olarak kullanılan veri yapısını, Merkle ağacını anlamak önemlidir. Bu, her dalın işlem verilerini karmalama sonucuyla başladığı ve daha sonra kök karmasını elde edene kadar her seviyeyi önceki seviyeden birden fazla gruba karmalayarak geçen ortak bir ikili ağaçtır. Aelf, bu durumda SHA256 şifreleme algoritmasını kullanır. Bu ağacın yapısından ve karma algoritmanın özelliklerinden, kök karmasının bütünlüğünün tüm ağacın bütünlüğünü temsil ettiğini ve dolayısıyla en önemli bileşenin bu kök karması olduğunu belirleyebiliriz. Merkle yolu, aşağıda yer alan şekildeki yeşil karmalar gibi ağaçtan kolayca çıkarılabilir. Bunları çıkardıktan sonra, kırmızı karmanın basitlikle hesaplanabileceğini göreceksiniz.



Buradaki karşılaştırılabilir bir görüntünün sözde kodudur. Aslında, yalnızca bir işlemin orijinal verisine ve bu ağaç üzerinde Merkle yoluna sahip olmanız gerekir. Ağacın kökünü hesaplayabilir, işlemin bütünlüğünü kök bütünlüğüyle yoluyla değerlendirebilirsiniz.



Doğrulama yöntemi ve yapısı ile, verinin nasıl indekslendiğine ve değiştirildiğine bakalım. İlk önce ebeveyn zincir indeksi alt zincirine bakalım. Ebeveyn zincir, tüm çocuk zincirlerin Tx kökü olan yeni bir Merkle ağacı oluşturur ve bunu kendi alt zincirine kaydeder. Bundan sonra çocuk zinciri de bu yüksekliğe indekslenir. Ebeveyn zincir, daha önce Merkle ağacı kökünü hesaplayan Merkle yolunu ve ilgili alt zincir bloğunun yüksekliğini alt zincire verecektir.



Sadece geri döndürülemez bir bloğun yüksekliğinin diğer zincirler tarafından indekslenmesi gerekliliği vardır. Bunun nedeni, blok zincirinin merkezi olmayan dağıtılmış bir defter olması ve onaylanmadan önce verilerin tersine çevrilebilmesidir. Zincirin güvenliğini etkin bir şekilde koruyan geri döndürülemez olduğu doğrulanan tek veriler, çapraz zincir verilerinin zincir üzerindeki etkisini azaltan ve yeterli düğümlerin aynı durumda olmasını sağlar. Ek olarak, Aelf’in çapraz zincir indeksi de verimliliği garanti eder. Az önce gördüğümüz indeksleme işlemi, veri yapısı ve Merkle yolu kaydı (n) uzamsal karmaşıklığı ile belirlenen 32 baytlık bir Merkle ağacı köküdür.



AElf’in çoklu zincir yapısı tek kullanım durumu için zincir yapısı fikrine dayanır. Tüm zincirler birbiriyle ilişkili değildir, bu nedenle zincirler arasındaki doğrulama ilişkisini anlamak önemlidir. Bir ebeveyn zincir ve onların çocuk zinciri birbirlerini karşılıklı olarak doğrulayabilir. Bağlantılı yan zincirler de karşılıklı olarak doğrulanabilir, ancak bağlanmamış zincirler karşılıklı olarak doğrulanamaz.



Aşağıdaki resim, Aelf’in çapraz zincir tasarımının özelliklerinin bir özetidir.



KAYNAK: https://medium.com/aelfblockchain/aelf-tech-talks-design-and-practice-of-blockchain-cross-chain-technology-part-3-eff080676ad