Selamun aleykum, site hızı SEO için de, kullanıcılar için de çok önemli. Bunu ölçmek için pagespeed, gtmetrix, pingdom, webpagetest vb kullanıyoruz. Forumda da sık sık karşılaşırsınız "bu sonuçların pek bir değeri yok, önemli olan first byte time'dır" şeklinde yorumlar gelir.

Yabancı kaynaklarda da ilk byte ın çok önemli olduğu yazıyor. Fakat cloudflare cdn kullanınca (html Cache kullanılmazsa) first byte time ciddi anlamda gecikiyor. Neredeyse 1 sn gibi büyük sürelere çıkıyor. Kendim de test ettim, yabancıların testlerine de baktım sorun aynı. Hatta cloudflare bir yazı yayınlamış bu konuda "Fist byte time hiç önemli değil" gibi bir konusu var. Fakat moz uzun süren çalışmaları sonucunda "First byte time çok çok önemli, sıralamanızı bile etkiliyor" şeklinde bir makale paylaştı. Google çalışanlarına sorulduğunda da bunun önemli olduğu cevabını almışlar. Ama tüm bunlara rağmen cloudflare first byte time'ı kötü etkiliyor, hatta bunun önemsiz olduğunu açıklayan bir yazı yazarak kendilerinin de buna değer vermediklerini belirtiyorlar.

Forumda da SEO ve optimizasyon konularında first byte time ın çok çok önemli olduğunu, hatta Google'ın SEO kriterlerinden olup, site hızından bunu kastettiklerini belirten çok sayıda yorum görebilirsiniz.

Peki cloudflare kullananlar first byte time'ı optimize etmek için neler yapıyorlar?