lostyazilim
tr.link

Çift CDN kullanmak - Fikriniz var mı?

10 Mesajlar 1.275 Okunma
lstbozum
tr.link

Mfa Mfa WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mezun
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 986
  • Beğeniler 304 / 308
  • Ticaret 1, (%100)
Selamun aleykum, cloudflare ve quic.cloud üzerinde bazı testler yapıyorum. Qc cdn nin dinamik önbelleklemesi gerçekten wordpressle çok uyumlu çalışıyor. Hız değerleri de çok çok iyi. Cf de ilk byte sitesinde ciddi gecikmeler oluyordu. Bunda ise önbelleğe alınmamış halde bile 100-150 MS civarında.

Şimdi konuya geçmeden şunu soyleyim. Cf üzerinden yönlendirme yapıyorum (only DNS) proxyi açayım dedim evet çalışıyor. Yani 2 cdn de aynı anda çalışıyor ama galiba birbirlerinden çekiyorlar. Neyse mesele bu değil.

Statik verileri CF den, dinamik önbelleği de QC den çekmek istiyorum. Hız yanında bir çok sorundan dolayı bunu denemek istiyorum. Mesela statik verilerin çok uzun süre bellekte kalması gerekiyor. Mesela 1 ay diyelim. Ama dinamik bellek çok az süre kalmalı. Bu şekilde ayrıştırılırsa yontemek da daha kolay olacak.

Şunu düşünüyorum, olur mu emin değilim. Sitedeki bütün statik verileri cdn.site.com şeklinde subdomainden çeksem. Bir cname eklemek yeter herhalde. Sonra bu subdomaini CF de proxy olarak ayarlasam statik veriler cloudflare üzerinden geçmiş olmaz mı? Yani bu şekilde önbellek yapabilir miyim? Ana domainin cname adresini de only DNS üzerinden quic.cloud a yönlendiririm. Statik önbelleği kapatirsam sadece dinamik önbellek yapacak. Statik verileri de cf de uzun süre önbellekleyebilirim.

Bu mümkün mü? Denemeden önce sormak istedim. DNS kayıtlarının yayılımı çok uzun sürdüğü için anında deneme yapılamıyor maalesef. Çalışacağını düşünüyorum. Siz ne dersiniz? Mantıklı mı?

wmaraci
reklam

Mrtcn Mrtcn PrismaCSI Kullanıcı
  • Üyelik 06.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Cyber Sec & Project Manager
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** G**
  • Mesajlar 3356
  • Beğeniler 481 / 1987
  • Ticaret 10, (%100)
Siteye gelen kullanıcının canına okumak istiyorsan yap, sayfa yüklenmelerin iyice kötüleşip geç açılacak.
yilmaz70

kişi bu mesajı beğendi.

sworks sworks WordPress Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)
Quic‘in yeni yeni piyasaya çıktığı zamanlar tam olarak dediğinizi test etmiştim. O zamanlar QC’nin statik dosyalar için sunduğu CDN yavaş olduğu için böyle bir deneme yapmıştım.

Böyle bir şeyi test amacı dışında uygulamanızı önermem. Cloudflare, QC ve kendi hostunuzun tamamen uyum içerisinde çalışması lazım veya cloudflare ip adreslerini QC’ye sürekli whitelist olarak tanımlamanız lazım ki istekler bloklanmasın. (QC böyle bir özellik sunmuyor sanırım.) Baya bir karmaşa durumu olur. Bu sadece bir yönü, diğer yönleri de sayarsak ortada log adına hiçbir şey kalmaz, site çöktüğünde hatanın nereden kaynaklandığını anlayabilmek için sürekli DNS değiştirmeniz gerekir vs. diye uzar gider liste.

Eğer çok ziyaretçiniz yoksa sürekli önbellek silineceği için durum daha da kötü hale gelir ziyaretçileri bezdirirsiniz.

İlla olacak derseniz sağlıklı olabilmesi için QC + ücretli bir CDN kullanabilirsiniz. Yinede bu kadar zahmete değmez.
xsafa

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 18.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mezun
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 986
  • Beğeniler 304 / 308
  • Ticaret 1, (%100)
Mrtcn , sworks şuan sadece testler yapıyorum. Aktif bir site üzerinde denemiyorum.

Deneme amaçlı olarak ikisini de aktif ettim kısa süreliğine. Hiç bir sorun yoktu. Http ustbilgisinde ikisininde cereze alındığı yazıyordu.

Qc nin statik dosyaları yükleme süresi çok hızlı eskiye nazaran geliştirilmiş. Dinamik yapı onbellekli halde 20-30 MS civarındayken , onbelleksiz halde 100-200 ü geçmiyor, çok çok iyi durumda. Fakat statik veriler onbellekten yüklenmedigi zaman (miss durumunda) 300-400 ms civarında kaynaklar. Gerçi CF de de aynı süreleri görmüştüm. Qc nin cloudflareye göre en büyük avantajı dinamik önbellek özelliği. Ve wordpress + litespeed ile tam entegre çalışıyor. Cf de bu kadar optimize değil.

Fakat önbellek yenilemelerinde hem statik hem dinamik veriler yenileniyor. Olması gereken sadece dinamik verinin yenilenmesi, statik veri değişmiyor zaten. Bunun yapılandırmasını çok anlayamadim. Bu yüzden ayrıştırma düşünüyorum ki kontrol daha kolay olsun.

Şimdi cf ve qc nin yapilari çok farklı. Yaptığım yapılandırmayı söyleyim anlarsınız.

Ns kayıtlarım cloudflareye yönlendirilmiş durumda. Only DNS kullaniliyor sadece. Qc kullanmak için sadece A kaydını siliyorsunuz, cname kaydını qc ye yönlendiriyorsunuz bu kadarcık. Zaten litespeed cache eklentisinde girdiğiniz API key bağlantıyı sağlıyor. Yani ns leri veya a kaydını değiştirmiyorsunuz.

Bu durumda şunu düşündüm. Cf de bir cdn cname oluşturup bunun proxy sini etkinlestirip, wordpressteki bütün statik veriyi cdn subdomaini üzerinden cekersem statik önbellek yapmış olurum diye düşündüm.

Şöyle bir şey var qc üzerinde. Cdn aktif et ve statik veriyi önbellekle diye 2 seçenek var. Yani statik veriyi önbellekleyip onbelleklememe kullanıcıya sunulmuş. Bunun herhalde bir anlamı vardır boş yere böyle bir seçenek yoktur diye düşünüyorum. Yani statik ve dinamik verilerin önbellegini ayrı ayrı açıp kapatabiliyoruz. Bu durumda statik verileri cf den cekebilirim diye düşündüm.

Cf üzerinde statik verilerin ömrünü 1 yıl olarak ayarlasam (webtekno 10 yıl olarak ayarlamış :) ) ve sadece dinamik veri sürekli güncellense. Tam performans alabiliriz diye düşünüyorum.

Bu durumun nasıl bir sakınca doğuracağı kafamda tam oturmadı. Evet arada çok fazla bağlantı var gibi duruyor ama statik veri uzun süre onbellekte durursa bir sıkıntı olmaz gibi.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)
1 yılı geçtiği zaman yani her türlü 10 yıl bile olsa tarayıcı 1 yıla kadar izin veriyor diye biliyorum. Test etmekten zarar gelmez hiçbir zaman lakin betadan çıksaydı daha iyi olur. Şu an beta olduğu için şu hizmete göre daha iyi veya daha kötü diyemiyoruz. Örneğin MaxCDN'nin de dinamik sitelere sunduğu full-site delivery özelliği var. Hatta bunu ANAME kaydı oluşturarak BunnyCDN ile bile yapabilirsiniz (statik siteler için.) QC betadan çıkınca görmek isterim.

• Üyelik 18.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mezun
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 986
  • Beğeniler 304 / 308
  • Ticaret 1, (%100)
sworks açıkçası qc yi bayağı sevdim hocam. Tabi cf nin çok daha fazla özelleştirilebilir yetenekleri var. Ama hız ve uyumluluk açısından qc bir tık daha önde.

Bir kaç problemim var. Birincisi litespeed cache üzerinden purge all deyince doğal olarak statik içeriği de yeniliyor. Şimdilik yazı veya yorum ekleyinceki davranışını bilmiyorum. Ama bu durumda sadece dinamik önbelleği yenilemesi statik önbelleğe dokunmamasını sağlamam lazım. Cache kontrol mü bakıyor buna emin değilim.

Bir kaç gündür testler yapıyorum. Şimdi mesela önbellekledi bütün verileri qc. Yarım saat 1 saat sonra tekrar hız testi yapıyorum bu sefer miss döndürüyor. Hiç bir işlem yapmadığım halde. Cache kontrolde 1 ay belirtilmiş ama neden böyle anlamadim.

İkincisi önbelleğe alması yani sunuculara dağıtması bir tık daha uzun sürüyor gibi. İlk testlerde (gtmetrix) her zaman miss döndürüyor ikinci veya üçünde testlerde hit oluyor. Anlamadım bu işi. Browser cache gibi hareket ediyor sanırım

• Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)
Çünkü purge all dediğinizde sıkıştırılan css&js dosyaları da yeniden oluşturulur bu QC'ye özgü bir durum değil, CF kullanırken de API eklediyseniz aynısı olur MISS yanıtı döner.

30-60 dakika önbellekte kalması da muhtemelen QC ile bağlantılı bir durum. Önbellek süresini neye göre belirlediklerini bilmiyorum. Muhtemelen ya ziyaret sıklığına göre ya da beta sonrası eklenecek bir özellikle bunu kullanıcıya bırakacak olabilirler. En son ihtimal belki LSCache eklentisinde belirlediğiniz süreyi de baz alıyor olabilir ama buna pek ihtimal vermiyorum açıkcası. HTML sayfalar için Edge cache TTL süresi ne kadar diye sorarsanız onlar daha iyi yanıt vereceklerdir.

İlk testlerde her zaman miss döner. Bu da QC'ye özgü bir durum değil. Tüm cachelerde aynı kural geçerlidir. İlk ziyaretçi miss ile açmalı ki önbellek onun sayesinde oluşturulsun. Hatta CDN aktif olduğu için örneğin Londra'dan HIT görseniz bile ABD'den yine ilk testte muhtemel olarak MISS görürsünüz. Tüm CDN servislerinin çalışma mantığı böyledir. Browser cache gibi hareket ediyor demişsiniz işte tam olarak dediğiniz mantık. Ne kadar çok ziyaretçi o kadar çok HIT yanıtı demek. Veya tersi olarak günlük az bir sıklıkla 10-20 ziyaretçi giriyorsa siteye bu sefer MISS daha fazla olur.
88644

kişi bu mesajı beğendi.

88644 88644 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 13.03.2018
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 397
  • Beğeniler 150 / 149
  • Ticaret 4, (%100)
Ben medya dosyalarını digitalocean da, js, css ve diğer dosyaları bunnycdn de, siteleri ise hostingte tutuyorum. Şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadım, hız ise idare eder.
sworks

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)
akrep01 Bende WordPress sitelerimde görselleri ayrı bir uzak sunucuda tutmayı düşünmüyor değilim. Yeni bir şey olmasa da bu aralar MySQL için ayrı bir sunucu tedarik etmek çok fazla moda haline geldi. Özellikle bulut sunucu firmaları her geçen gün MySQL/MariaDB için özel sunucular çıkartıyor. Hiçbir teknik bilgiye gerek olmadan hemde. Tabii bunu gerektirecek kadar çok ziyaretçiye ulaşamadık henüz. :)
88644

kişi bu mesajı beğendi.

88644 88644 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 13.03.2018
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 397
  • Beğeniler 150 / 149
  • Ticaret 4, (%100)

sworks adlı üyeden alıntı

akrep01 Bende WordPress sitelerimde görselleri ayrı bir uzak sunucuda tutmayı düşünmüyor değilim. Yeni bir şey olmasa da bu aralar MySQL için ayrı bir sunucu tedarik etmek çok fazla moda haline geldi. Özellikle bulut sunucu firmaları her geçen gün MySQL/MariaDB için özel sunucular çıkartıyor. Hiçbir teknik bilgiye gerek olmadan hemde. Tabii bunu gerektirecek kadar çok ziyaretçiye ulaşamadık henüz. :)

Aynen dediğiniz gibi o kadar çok ziyaretçim yok ama yinede herşey tam olsun istiyorum :)
sworks

kişi bu mesajı beğendi.

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al