lostyazilim
tr.link

SEO ve HIZ için resimleri subdomaine yönlendirmek

6 Mesajlar 1.015 Okunma
acebozum
tr.link

Mfa Mfa WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mezun
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 986
  • Beğeniler 304 / 308
  • Ticaret 1, (%100)
Yabancı bloglarda çok fazla yazı gördüm bu konuda. Bir subdomain oluşturup resimleri oraya yönlendiriyorlar. Site.com/Wp-content/uploads şeklindeki URL yi img.site.com şeklinde gösteriyorlar.

Bu hem SEO açısından hem hız açısından çok yararlı demişler. Tarayıcılar aynı kaynaktan en fazla 5-6 dosyayı işler. Resimleri subdomaine alırsanız farklı kaynamış gibi daha fazla dosyayı paralel şekilde daha hızlı işler tarayıcılar demişler.

Acaba eski tarayıcılar için mi bu diye araştırdım. Hayır Yeni yazılan yazılar da var. Modern tarayıcılar diye belirtmişler.

Gerçekten böyle mi? Türkçe yaziya denk gelmedim. Bizimkilerin böyle bir şeyden haberi yok mu? Yoksa yabancıların dediği şey uydurma mı 😃

NOT: konunun CDN ile alakası yoktur. Tabi cdn ile daha hızlı performans sağlanabilir. Ama yabancı bloglarda CDN ye değinmemişler
DenizhanSoftware

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

sworks sworks WordPress Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)
Yapmak için A veya CNAME kaydıyla bir subdomain oluşturmalı ve bu subdomain dosyaları olarak webserver'a mevcut sitenin root klasörünü göstermelisiniz.

Yararlı değildir, hem hız hem de SEO açısından zararlıdır. Kaynağı da ekleseydiniz daha iyi yorum yapabilirdik.

Evet hız konusunda bazı şeyler görecelidir ama dediğiniz yöntem tartışmaya tamamen kapalı diyebilirim. Evden bakkala en hızlı şekilde nasıl ulaşabilirim diye bir plan yapıyorsunuz, sonra evden bakkala giderken komşuya uğrarsam eğer daha da hızlı olacağını söylüyorlar uğramalı mıyım diyorsunuz. Dediğiniz durumun örneği tam olarak bu bence. :)

Yoksa yerlilik yabancılık bir durum söz konusu değil. Yüzlerce yabancı makale bulabilirim size tamamen saçmalıktan ibaret olan. Özellikle makaleyi bu yüzden sordum varsa makale bakalım niçin yaptıkları da yazıyordur zaten. Çünkü sadece tarayıcının işlemesi sebebiyle yaptılarsa HTTP/2, HTTP/3 ile bunların bir önemi yok.
Demirci DenizhanSoftware

kişi bu mesajı beğendi.

Mfa Mfa WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mezun
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 986
  • Beğeniler 304 / 308
  • Ticaret 1, (%100)
sworks evet hocam nasıl yapıldığını biliyorum ama avantajları konusunda kararsız kaldım. "Wordpress image subdomain" veya benzeri aramalarda bir çok site çıkıyor. Hemen hepsi de bunun hem SEO hem hız için faydalı olduğunu söylüyor.

Türkiye'de büyük sitelerin bir kaçına bakmıştım. Şuan sadece onedio yu hatırlıyorum. Onlar da resimleri benzer şekilde subdomainden çekiyorlar.
DenizhanSoftware

kişi bu mesajı beğendi.

refalert refalert WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 12.11.2019
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Web Programcısı
  • Konum Adana
  • Ad Soyad K** Y**
  • Mesajlar 240
  • Beğeniler 17 / 73
  • Ticaret 0, (%0)
Cdn ile o yapıyı çok kişi kullanıyor
DenizhanSoftware

kişi bu mesajı beğendi.

https://wordpress.name.tr/ Wordpress Hakkında Herşey!
wmaraci
wmaraci

sworks sworks WordPress Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)

Mfa adlı üyeden alıntı

sworks evet hocam nasıl yapıldığını biliyorum ama avantajları konusunda kararsız kaldım. "Wordpress image subdomain" veya benzeri aramalarda bir çok site çıkıyor. Hemen hepsi de bunun hem SEO hem hız için faydalı olduğunu söylüyor.

Türkiye'de büyük sitelerin bir kaçına bakmıştım. Şuan sadece onedio yu hatırlıyorum. Onlar da resimleri benzer şekilde subdomainden çekiyorlar.

Onedio farklı olarak Amazon hizmetlerini kullanıyor. Uzak sunucuda tutuyor resimlerini bu durumda mecburen subdomain kullanıyor. Diğer türlü uzak sunucuya yükleyemez.

Yine bakkal örneğine geleceğim çünkü en iyi öyle anlatabilirim. Onedio aynı şekilde bakkala en hızlı nasıl gidebilirim diyor ve çok fazla ürün alacağım tek başıma taşıyamam o yüzden komşuya gidersem komşum ürünleri taşımamda yardım eder böylece daha hızlı hallederim işimi diyor. Siz ise Onedio komşusuna uğradı bende komşuma uğrarsam bakkala daha hızlı gidebilir miyim diyorsunuz kısacası. Halbuki siz Onedio'ya kıyasla sadece bir poşet taşıyacaksınız. :)

Uzak sunucuda tutuyorsanız resimleri tabiki subdomaine çevirin. CDN kullanıyorsanız yine tabiki subdomain olsun. Bu yüzden sebepsiz yere bunu kullanmanın hiç ama hiç faydası olmaz, olursa sadece zararı olur.
Demirci DenizhanSoftware

kişi bu mesajı beğendi.

Demirci Demirci WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 07.11.2014
  • Yaş/Cinsiyet 46 / E
  • Meslek Demir Doğrama
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad E** G**
  • Mesajlar 8
  • Beğeniler 3 / 1
  • Ticaret 0, (%0)
Komşu örneği çok iyi olmuş. Komşu resmen belirleyici olmuş mevzuda...
DenizhanSoftware

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al