Özbekistan’da ve çevresindeki Türk yurtlarında çay yaygın olarak içilir. Özellikle Özbeklerin olmazsa olmazıdır. Ancak bizim bildiğimiz çayın adı onlarda “kara çay”dır. Onların içtiği çay ise yeşil çay (kökçay) olup daha faydalı olduğu kabul edilir. Porselen demliklerde demlenir. İlave su katılmaz. Piyale adı verilen kulpsuz porselen fincanlarda içilir.

Ev sahibi misafire çay ikram ederken piyaleyi yarım doldurur. Bittiğinde yine yarım doldurur. Maksat misafire daha fazla hizmet etmektir. Misafire çay ikram ederken piyaleyi tam doldurmak hizmet eden ev sahibinin görgüsüzlüğü olarak yorumlanabilir veya misafire hakaret olarak kabul edilebilir.

Çay doldurulan piyaleyi misafire uzatırken boş olan el göğüs üzerine konur. Bu da saygı ifadesidir.

Bütün bunlar “Mihman atangdey aziz” (misafir baban kadar saygıdeğerdir) anlayışının yansımasıdır.

Yeşil çayın faydalarından biri tansiyon düzenleyici olmasıdır. Diğeri ise kandaki yağ oranını düşürerek gıda rejimi uygulayanlara yardımcı olmasıdır. Ayrıca bizim ürettiğimiz kara çayda ne varsa onda da vardır.

Yeşil çayın demlenmesi basittir.

Devamı ve daha fazlası: http://www.yemekye.net/2019/12/15/yesil-cay-kokcay/

https://youtu.be/gVg6KivGEBY