Yorum arada kaynayacak belki ama yine de yazayım. Evet herkesin dediği gibi otomobil pahalı olacaktır. Tabi başlangıçtaki durumu bilmem ama mutlaka vergi indirimi gelecektir. Devlet desteğiyle sloganı kullanılıyorsa tabiki vergi indirimi yaparlar.

Tasarım İtalyanlara ait bir kere oraya ödenecek tutar var. Başka parçalar ithal edildi mi bilmiyorum varsa patenttir bilmem nedir onlar ödenecek. Yani bunlar maliyete eklenecek. Özellikle kimsenin farketmediği ARGE masrafları da binecek. Her şey kâr ve vergiden ibaret değil. Belki de en büyük tutar ARGE masraflarına gidecek. Bu bir çok global üründe de geçerli zaten. Özellikle ilaç firmaları ilacın maliyetinin bilmem kaç yüz, bin katı ARGE masrafını ekliyorlar ilaçlara. Bu yüzden ilk urunler hep pahalı olur.

Yerli otomobil hem ihtiyaç hem de başka yerli ürünler için bir başlangıç niteliğinde. Gönül ister ki herkes alabilsin ama gerçekler malum orta üstü kesime hitap edecek büyük ihtimal. En azından üretim ve sistem oturmaya başladığında daha ucuz modeller yapılabilir. Alamiyorsak bile eleştirip sektörü öldürmeyelim dimi? Bunu yaparsak kimse yerli bir şey yapmaya kalkışmaz. Eleştiriden kastım önyargı, saldırıcı yorumlar.

Begenmesek bile idare eder demek lazım. Berbat olmus, beş para etmez demek hiç bir şey kazandırmaz, kaybettirir. Bunlar ilk adımlar inşallah.