Kapalı alan muhabbetinde arkadaşın demek istediği sokaklara yada mahallelere özel sigara alanları yapılmalı diye kast ediyor olabilir. Örneğin bir olayı anlatayım ben sigara içmiyorum ki bi ara içtim. Asla sokakta yürürken elimde sigara ile yürümedim. Arkadaşın biri önümde yürüyor. Arkasından gidiyorum ve tüm ağzından çıkan sigara dumanını arkasından solumak zorundayım. Onu da geçtim geçebilirim bu konuda fırsatım olabilir yalnız onun beni rahatsız ettiğini düşündüğümüz zaman neden ben efor harcayım yada yolumu değiştireyim. Ayrıca çocuklarımız da bu konuda gördüklerini uygulamaya ve özenmeye elverişli birer birey adaylarıdır. Gördüklerini uygulamayı çok severler ki bizde zamanında kalemi sigara gibi tutmuşluğumuz vardır.
Son olarak benim normal mesleğim aşçılık ve lüksten orta sınıf restoranlarda cafelerde çalıştım. Hepsinde cafenin güzel bölümleri, balkonları, camları yada terasları sigara içme alanlarına ayrılmış durumda. Ben yemek yiyorum yada yemek yiyenleri görüyorum yan masada sigara içiyor adam. Kardeşim ben yemek yiyorum. Bana kalırsa bu adaletsizlik! Sigara içen adam güzel yerde oturacak, rahat rahat sigarasını içecek ve ben orada oturunca yada yazın o serin yerde oturmak isteyince onun sigara dumanını solumak zorunda kalacağım.
En son çalıştığım bir mekanda adam çok güzel bir konsept yapmış ismini vermeyeceğim. Adamın yaptığı cafe tasarımında dükkanın iç tarafında kuytu köşe bir yerde bir oda yapmış ve inanılmaz bir hava sirkülasyonu var. Bu odanın haricinde dükkanın ne balkonunda ne içerisinde ne de terasında sigara içilmesi serbest durumda. Hatta dükkanın dışında bile kaldırımın bir miktar bölgesinde sarı çizgi çekili ve bu alan içerisinde de sigara içmek yasak durumda. Yani çözüm olduktan sonra olabiliyor görüldüğü üzere.
EK OLARAK
Ayrıca insanların birbirine karşı saygısı yok ise yasaklar şarttır. Sevgili CamelWhite hocam, saymış olduğun tüm maddeler ülkemizde aslında yasak durumda ve cezaları mevcut. Bu duruma bir çözüm olabilmesi için aslında yasaklar var. Biz birbirimize yada doğamıza, ülkemize saygımız olsa idi bu yasaklara gerek kalmazdı zaten. Mesela Japonya inanılmaz kuralcı bir ülke olmasına rağmen o ülkeden yasaklar, kurallar kalkarsa bir gün inan o ülke o şekilde devam edecektir. Çünkü insanlar bunu alışkanlık haline getirerek saygı kelimesinin içine absorbe etmiş durumda. (Hocam son olarak yanlış anlama mesajı gönderince mesajını gördüğüm için mesajımı düzenleyip son paragrafta senden örnek vermek istedim)