Peki, çoğumuz bunu hayal ediyoruz ama Google'da ilk sayfada çıkmak bu kadar basit mi ? Yüzlerce, binlerce hatta milyonlarca site içerisinden doğru yazıyı yazıp arama sonuçlarında yükselmek hayal ettiğimizden çok daha zor mu ? Elbette hayır.
Uzun bir süredir yazdığım yazıları google gibi arama motorlarında ilk sayfalara çıkarmaya çalışıyorum ve bir çok şey öğrendiğime eminim, öğrendiğim şeylerden birisi de bu kadar site içerisinden üst üst sıralara çıkmanın çok basit bir yolu izlemekten geçtiğiydi.
Bundan sonra yazacaklarımı göz ucuyla okumuşsunuzdur ama çoğunuz tamamını okumayı istememiştir. Peki neden ? Sonunda belki aylık 300 TL'den ve 30.000 TL'ye kadar bir kazanç elde edebileceğinizi hiç düşünmediniz mi ? İnternet bu kadar büyük bir yerken ve geleceğin yatırımları burada yapılırken, siz neden köşede oturup beklemeyi seçiyorsunuz ? Bunları düşünmenizi istiyorum.
Şimdi "Google'da nasıl 1. sayfaya çıkarım ?" diye düşünenlere bir kaç tavsiye verelim...
Sitemizde İÇ SEO
Seo hakkında detaylı bilgi için SEO Nedir ? konusunu okuyunuz.
Sitemizi bir Oyun Parkı'na benzetirsek, iç seo'yu bu parkın içinde bulunan oyun ve eğlence alanlarının yerlerinin düzenlenmesi olarak açıklayabiliriz. Ne demek istiyorum... Eğer park'ta bulunan oyun yerlerini, bu yerlerin ne kadar süreyle ne kadar ücret istediğini ve diğer önemli bilgileri kesin bir şekilde göstermezseniz ziyaretçiler eğlenmeyi unutacak ve ceplerini düşünecektir bu da ziyaretçilerin park'tan ayrılamsına yani sizin para kaybetmenize sebep olacaktır.
Bu tanımlamayı yaptıktan sonra bahsettiğimiz düzenlemelerin neler olduğundan bahsedelim, Google üst sayfalara çıkardığı sitelerin belirli özelliklerine bakar, bunlardan en önemlilerinden bir tanasi de sitemizin açılma süresi'dir.
Site hızımıza etki eden en önemli iki faktörden birincisi sitemizde kullandığımız tema, script ikincisi ise sitemizi barındırdığımız hosting şirketidir. Eğer sade ve düzgün kodlanmış bir tema kullanırsak Google'da üst sıralara çıkma şansımızı arttırmış oluruz.
Düzgün bir hosting şirketi ile anlaşmamız ise sitenin veri merkeziyle iletişiminin kalitesini etkilediği için oldukça önemlidir. (bknz: Bir hosting firması hangi özellikleri taşımalıdır)
Site hızmızı arttırma için yapabileceğimiz birkaç işlem daha bulunmakta, bunlar kısaca;
- Çeşitli javascript, css ve html dosyalarını küçültme (minify),
- Resim doyalarını optimize etme,
- Cache eklentisi kullanma,
- CDN servisi kullanma,
olarak sıralanabilir.
İç SEO'ya kısaca değindikten sonra asıl değinmek istediğim konu olan makale kısmına geçelim.
Google'da ilk sıralara yükselmek ve Makale
Yazdığımız veya çoğu site sahibinin başlarda kopyaladığı, spinlediği makaleler...
Makale bu işte asıl parayı kazanmanın yoludur. Düzgün kelimelerde makaleler yazdığınızda ve ilk sıralara geldiğiniz an "Abi TBM çok düşük ya" diyen tayfadan çıkmış olacaksınız.
Nasıl mı alttaki örneklere bakalım
en pahalı kahve | Aranma hacmi: 1 B-10 B |Zorluk:Düşük |en düşük TBM: 1,03 TL | en yüksek TBM: 2,07 TL
google aramalarında üst sıralarda çıkmak | Aranma hacmi: 10-100 |Zorlık : Orta |en düşük TBM:0,52 TL | en yüksek TBM: 144,48 TL
Birinci kelimede ilk sıraya gelirseniz aylık bin ile 10b arası bir ziyaretçi alacaksınız ve ort. TBM değeri'niz 1-2 TL arası olacak. Eğer ikinci kelimede google da ilk sıraya gelirseniz aylık 10 ile 100 kişi arası sitenizi ziyaret edecek ve TBM değeri 0-5 ile 144 TL arası olacak.
Siz gidipte "Dünyanın en gelişmiş 10 telefon kabı" adlı bir yazı yazarsanız ve satın alırsanız ne iyi bir TBM ne de organik ziyaretçi yakalayabilirsiniz.
Peki "en pahalı kahve" adlı bir yazı yazıp bunu google'da ilk sıraya çıkarmak istiyoruz, izleyeceğimiz adımlar nasıl olmalı ? Bunları sıralya inceleyelim...
İlk olarak yazacağımız yazıyı google'da aratıyoruz ve ilk üç sırada çıkan siteleri yeni sekmelerde açıyoruz,
Rakip sitelerin yazdıkları yazıların uzunluğunu Office word, libreoffice writer benzeri uygulamlardan veya çeşitli sitelerden öğreniyoruz, Neden mi ? Biz daha fazla kelime ile daha çok şey anlatacağız...
Bunu yaparken kelime oyunları yapıp okuyucuyu sıkmaktan kaçının eğer okumak istiyorsa zaten hepsini okuyacaktır, sizin yapmanız gereken renklerle okuyucuya istediği şeyi kolayca bulmasını sağlamanız kalıyor sizin sitenize girdikten sonra başka siteye girmemesini sağlamalısınız... Detaylarıyla anlat okursa o bilir okumazsa yine o bilir, zaten çok okuyan bir millet değiliz.
Örnek vermek gerekirse, okuyucu "en pahalı kahve" hangi ülkede merak ediyor sizin yapacağınız şey;
"Le cafe bilmem ne italyada bulunur" bunu ister kalın harflerele ister kırmızı harflerle istersenizde kırmızı kalın harflerle yazmanız okuyucunun istediğini bulmasına yardımcı olacaktır.
Her paragrafınızın aynı yazı stili ile yazılması okuyucuyu siteden uzaklaştıracakır, bunu önlemek için renkli ve farklı ve okunaklı yazı stilleri kullanmanız faydalı olacaktır.
Yazdığınız yazılarda kullandığınız renklerin uyumlu olması da ziyaretçiyi sitede tutacaktır.
Ek olarak aşağıdaki notları okumanız fayda sağlayacaktır;
- Makale başlığı içerisinde, Slug'da ( URL bağlantısında), Makale'nin ilk paragrafında ve meta açıklamasın'da anahtar kelimenin geçmesi,
- Makaleyi resimlerle, videolarla güçledirmeniz,
- Makaleye eklediğiniz resimlerin, fotoğrafların isimlerinin anahtar kelimeyi içermesi,
- Anahtar kelimenin 200 kelimede 1 defa geçmesi veya anahtar kelimenin farklı varyasyonlarının geçmesi,
- Ve sitenizde ki konuların birbirine bağlı olarak linklenmesi,
Yazılarınızın dolaysıyla sitenizin google da üst sıralara çıkma potansiyelini arttırır.
Dış SEO
Google gibi arama motorları sitenizi üst sıralara çıkarırken belirli ölçütleri göz önüne alır bunlardan biriside sitenizin başkalarına ne kadar fayda sağladığıdır. Bunlardan en önemlileri sitede geçirilen vakit ve kişilerin -sitelerin- bu site hakkında ne kadar konuştuğudur.
Bunuda googla gibi arama motorlarına göstermenin en iyi yoluda sitenize dışarıdan gelen güvenli linklerdir.
Tanıtım yazısı konum'a gitmek için tıklayın
Bunuda tanıtım yazısı alarak, link değiş tokuşu yaparak, backlink paketleri alarak veya yorum link alarak yapabilirsiniz. Tabi karşılıklı yapılan linklemeler kalitesi yüksek olmayan linklemeler olarak adlandırılır.
Kaliteli backlink nasıl alınır ?
Sosyal Medya
Twitter, facebook ve instagram gibi sosyal medya platformlarından alacağınız backlinkler kalitleli linkleme sayılacaktır. ( Sosyal medya linklerinin SEO' ya bir etkisi yoktur. Sadece güvenilir bir platformdan hit gelmesi sitenizi üste çıkaracaktır.)
"Bunu aldığınız linkerin Google SC'da görünmemesinden anlayabilirsiniz."
Misafir yazar olun...
Başka sitelerde yazarlık yapmanız sitenizin güvenilirliğini arttıracaktır. (Tabi karşılıklı olmaması şartıyla.)
Devamı gelecektir....
Konuyu Serji adlı arkadaşın sorusu üzerine açtım, umarım faydalanabileceğiniz bir yazı olmuştur.