Selamun aleyküm, yıllardır hayalim bu. Defalarca konu açtım ama hep bir yerde tıkanıyor. Yerli açık kaynak kodlu bir wordpress tema yapılsa harika olmaz mı?
Geliştirici değilim maalesef. 15 yıldır yazılım, web, tasarım vb bir çok alanda amatörce kendimi yetiştirmeye çalıştım. Az buçuk anladığım şeyler var ama sıfırdan yazacak kadar değil. Ama böyle bir proje olursa elimden gelen desteği fazlasıyla veririm inşallah.
Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak bir çok özellik yok temalarda. Ücretli temalar da binlerce gereksiz kodla çöp haline gelmiş durumda. Açık kaynak temalar da daha çok portfölyo, tek sayfa şeklinde tasarlanmış durumda. Aslında temalardaki kültürel izleri de çoğu kişi farketmiyor. Mesela ingilizce haber sitelerinin çoğu aşırı sade hem de fazlasıyla. Ama bizimkiler daha cafcaflı oluyor. Tabi minimalizm ve sadelik önemli.
Amerikayı yeniden keşfetmek değil bu, sektördeki bazı boşlukları doldurmak. Genelde BAZI geliştiriciler "bedavaya iş yapmam" gözüyle bakıyor fakat büyük resmi göremiyor. Bu milli açık kaynak yazılımlar için güzel bir adım olacak. Bunun dışında kullanım arttıkça sağlam bir referans edinmiş olacaklar. "O temanın gelistiricileri arasındayım" gibi. Bu hizmetlerine de kalite ve güven olarak yansıyacak. Bunun dışında kişilerin özelleştirilme istekleri, ücretli modüller vb sunabilirler. Bu şekilde geliştiriciler de kazanır, kullanıcılar da.
Hızlı, kaliteli kodlu, performanslı, SEO dostu, hafif vb açık kaynak bir temaya ihtiyacımız var aslında. Çekirdeği Blog/haber tarzında yapılan bir tema çok tutacaktır zaten. Açık kaynak olması da hızlı ve kaliteli büyümesinde faydalı olur. Bir çok site sahibi kategori, konu ne olursa olsun haber/magazin stili tema kullanıyor. Bunu saf çekirdek tema yapmak sektöre yeni bir proje katacaktır. Özellikle stabil ve hafif bir üyelik sistemi sitelerin etkileşimini ciddi oranda artıracak bunun nedense kimse farkında değil. Mesela bu özellik için kullanılan eklentiler siteyi resmen çöpe çeviriyor.
Yani üstadlar böyle bir projeye el atsa bir çok kişi bu temayı kullanacaktır eminim. Github üzerinden de geliştirmeye her daim katkımız olur inşallah.
Yıl olmuş 2020 geçte olsa, hiç yapmamaktan iyidir. Lütfen bir düşünün