Sonuçta çoğu kişi tema&eklenti satın almıyor, aksine destek satın alıyor. Açıkcası SEO dostu, hızlı, temiz kodlanmış diyorsunuz, kısacası kusursuz bir tema. Hem bu düzeyde bilgi sahibi kişiler bir araya gelecek hem de komple ücretsiz olacak ve hatta düzenli destek verilecek. Yapan açısından pek mantıklı olmaz.
Zaten dediğiniz tarzda temalar var. WP Stackoverflow gibi platformlarda top kullanıcıların profilini incelediğinizde hem WordPress topluluğunda yer alan hem de dediğiniz türde temalar sunan pek çok kişi var. Bu temaların kötü yanı gelişimi yavaş olabiliyor veya bir yerden sonra geliştirilmiyor. Bu durum kimsenin paragöz olmasından dolayı değil, aksine insanlar bu işi geçim kaynağı olarak gördükleri için her şey bir yere kadar olabilir.
Ben genellikle popüler eklentileri kullanmaya çalışıyorum ki destek kesilmesin diye. Mesela sitelerimden birisinde bir eklenti var az kullanılan ve işlevsel bir eklenti fakat tamamen ücretsiz ve dediğiniz gibi kendini kanıtlama amacıyla sunulduğu için desteği son günlerde kesildi eklentinin. O eklentiyi silemiyorum ihtiyacım var, ama PHP sürümünü 7.4'e de taşıyamıyorum eklenti yüzünden.
Ya da dediğiniz ancak temanın ücretli ve ücretsiz kısıtlı versiyonu bir arada çıkacaksa mümkün. Türk teması - yabancı teması kıyasını artık rafa kaldırmak ve sadece ürüne odaklanmak lazım. 20kb - 30kb 'lık hafif temalar bile var mesela.