Para kazanmak kadar önemli̇ bi̇r di̇ğer konu kazandigimiz paranin bi̇r kismini bi̇ri̇kti̇rebi̇lmekti̇r. şi̇mdi̇ neler yapabi̇leceği̇mi̇ze bakalim;

1-Tüketim döngüsü

Her gün yeni bir şeye ihtiyaç var. Sabahları işe giderken kafeden kahve almak neredeyse bir zorunluluktu. Herkes aynı şeyi mi söylüyor? Tasarruf edecek para var mı? Gelen gidiyor. “O zaman bütçemiz şaşırır ve para biriktirme imkansızlaşır. Peki, hangi harcamaların arzunun ve hangisinin ihtiyacın olduğunu biliyor musun? İhtiyaç olarak gördüğünüz hiçbir şeyi istemeyin.


2-Her Şeye Bütçe Yapmak

Her şey bütçeleme ile ilgili. Bu yüzden parasını yöneten hayatını yönetiyor ”diyoruz. Tasarruf hesap etmek için gelirimizin nereye gittiğini bilmemiz gerekiyor. İsteklerimiz sınırsız ancak gelirimiz sınırlıdır. Her ay harcadıklarımızı yazarak kontrol altına almak zorundayız. Her bütçe kalemi için bir limit koymalı gün hesaplama ve buna göre harcama yapmalıyız. Çünkü şimdi bir birikim yapacağız.



3-Birikim Yapmak İçin Bir Amacınız Olmalı

Eğer bir hayalin veya amacın yoksa, neden biriktirmelisin? Bu yüzden iyi gidiyor. Bunun için ilk önce rüyanıza, amacınıza inanacak ve onunla ilgileneceksiniz. Yoksa günü ağustosböceği gibi yaşamaya başlarsın. Bu amaç için rüyanızı, amacınızı imzanın altına yazın. Yazmak belgelerdir.


4-Hayali̇ni̇ Hedefe Geri̇ Dönmeli̇di̇r

Sadece hayal değil. Fakat hayal kurmak bize moral veren bir yol gösterir. Bu konuda hayali hedefi çevirmeliyiz. Nasıl? Harekete geçin ve “tasarruf planı yapın.” Hayaliniz nedir? Bir ev araba alır mı? Bir meslek veya dil kursuna gitmek? Yurtdışı tatil? Çocuğunuzun eğitimi?



Ne için biriktirdiğinizi belirledikten sonra, her şey hakkında biraz araştırma yapın. Sonra bir fiyat araştırması yapın. Hedefinizin fotoğrafını çekin ve görebileceğiniz yere asın. Cep telefonunuzun açılış resmini yapın. Her gördüğünüzde motivasyonunuz artacak ve tasarruf etmeyi düşüneceksiniz.



5-Zaman Ayari Yapmali

Hedefinize ulaşmak için şimdi bir “tasarruf programı” yapmalısınız. Para biriktirmek ve hedefinize ulaşabilmek için kaç ay, kaç yıl tasarruf edebilirsiniz. Zaman planınızı kısa, orta ve uzun vadeli olarak ayarlayın. Örneğin, 3.000 tl’lik dil kursuna gidiyorsanız, sıkılmadan hedefinize ulaşmak için 10 aylık kısa süreli bir program oluşturun. Amacınız bir ev almaksa, peşinatınızı tahsil etmek için 5 yıllık uzun vadeli bir tasarruf planınız olacaktır.

6-21 Kuralını Aklınızdan Çıkarmayın

Alışkanlıklar tekrarlayarak kazanılır. Para biriktirmenin yolları alışkanlıktır. Araştırmalar bir şeyi alışkanlık haline getirmek için durmadan 21 kez tekrarlamanın gerekli olduğunu göstermektedir. Para biriktirme yolları alışkanlığı kazanmak için ara vermeden 21 aya kadar biriktirdiğinizde, sıkı bir birikimci haline gelirsiniz.



7-Küçük Birikimlerle Başlayın

21 kuralını unutmayın. İlk önce alışkanlık kazanmak için yavaş yavaş birikmeye başlayın. Bütçenizin güven ve kontrolüne sahip olduğunuzda, hedefinize göre belirlediğiniz tutarı biriktirebilirsiniz.



8-Geli̇ri̇ni̇zi̇n En Yüzde 10’u Biriktirmeye Çalışın

Bu deneylerde 1000 lira ile yaşayanlar 900 lira ile anlaşabiliyorlar. 100 kilo biriktirecek. Bütçe yapmanın önemi burada ortaya çıkar. Aylık bütçenizin kaç lira olduğunu bildiğinizde, tasarruf için 100 lirayı nerede bulacağınızı görebilirsiniz.



Eğer bekarsanız, ailenizle birlikte yaşıyorsanız, aylık tasarruf oranınız% 20, hatta% 25 olmalıdır. Önünde bir evlilik hedefin var. Evliliğinizin ilk ve en güzel yıllarını borç ödeyerek geçirmek istemiyorsanız.

İlginizi Çekebilir 2020 İçin İnternetten Para Kazanma Yolları

9-İşte Para Biriktirmenin Formülü

Maaşınızı şu ana kadar öğretilen ayın sonunda artırırsanız, tasarruf etmeniz gerekir. Birçoğumuz tasarruf edemiyor, çünkü artmıyor. GELİR – GİDERLER = BİRİKİM. Ancak bu yanlış bir birikim formülüdür.



Doğru tasarruf formülü: Maaşınızı alır almaz, önce belirtilen tutarı tasarruf hesabınıza yatırın ve ardından masrafları yatırın. GELİR – BİRİKİM = GİDERLER. Örneğin, geliriniz 3.000 TL olmalı – tasarruf 100 TL = Masraflarınız 2.900 TL olmalı. Para biriktirme hikayeleri böyle başlayabi̇li̇r



10-Otomatik Birikim Hesabı

Tasarruflarınızı asla evde saklamayın. Parmaklarınızın ucunda olması, harcama olasılığını artırır ve hırsızlık riski vardır. Tasarruflarınızı, bankanızda açtığınız ayrı bir “otomatik tasarruf hesabına” kaydedin. Maaşınız banka hesabında ise, bankanıza talimatlar vererek maaşınızın yatırıldığı andaki tutarı otomatik olarak yatırır. Paranız, farkında olmadan orada birikecektir.



11-Birikimci Arkadaşlarınız Olsun

Etrafında harcama yapan arkadaşların varsa, bu seni harcayacak. Biriken karıncalardan arkadaşlarınızı seçtiğinizden emin olun.



Şimdi nasıl evde para biriktirme yöntemleri uygulayabileceğini öğrendin. Küçük olsa da, bugün ilk adımı atalım.

KAYNAK