Arkadaşlar, böyle bir projenin hem geliştiriciler hem kullanıcılar için çok çok fazla yarar taşıdığını göremiyor olamazsınız diye düşünüyorum. Sıfırdan kodlama yapacak kadar bilgim olsaydı yapacağım ilk işlerden birisi bu olurdu.
Tamam geliştiriciler kendisini düşünüyor olabilir ama burada bir zarar olmadığını farkedemiyorlar. Aksine çok fazla menfaat elde etmiş olacaklar, aynı zamanda ülke için bir adım ve kullanıcılar için güzel bir gelişme olacak. Yani kaybeden taraf yok. Eğer 'gelistirici olarak benim için ne yararı olacak' diyen varsa mesaj atsın açıklayım inşallah.
Yerli temalar neden satılmıyor sizce? Tonlarca sebep var, sorun var. İnsanlar yerli yazılımların temelinde dandik olduğunu düşünüyor çünkü bu tür kişiler ortalığı mahvetti. Peki yorumlara bakınca ne görüyorsunuz? Kendini kanıtlamış yerli bir tema gösterebilir misin? Yok. Peki böyle bir açık kaynak yapılsa kendini kanıtlar mi? Evet. O zaman yerliye bakış açısı değişecek mi? Yine evet.
Aynı zamanda gelişim sürecindeki incelemeler sayesinde yerli temaların kod kaliteleri de artacak mı? Yine evet. Çoğunluk ingilizce bilmiyor, bilse bile bu tür açık kaynaklara katkıda bulunacak kadar değil. Türkçe bir sistemde herkes katkıda bulunur mu? Yine evet. Tabiki globalleşebilir onu kastetmiyorum.
Bu sadece tema ile ilgili bir durum da değil. Bu millet olarak yazılıma atılan küçük bir adım.
Ücretsiz açık kaynak olması, geliştiricilerin para kazanamayacagi anlamına da gelmiyor. Çok fazla seçenek var. Özellikle yazılımcılar kazandırdığı referans ve güven puanının haddi hesabı olmayacak.
Hayalperest bir idea değil bunlar. 15 yıldır bir çok alanda kendimi yetiştirmeye çalıştım şükür. Ne yapılabilir, nasıl yapılabilir yeterli bilgim var. Eksiğim şu, sıfırdan yazacak kadar kod bilgim yok. Sadece düzenleme, anlama vb.
3-5 kişi belki daha fazla birleşip böyle bir proje yapsa, haklı olduğumu anlayacaksınız.
Underscores gibi bir çerçeve üzerine bina edilebilir. Hafifletilir, ihtiyaca göre şekillendirilir. Hosting firmalarının sponsor olacağından da adım gibi eminim. Yerli her zaman tutar. Özellikle kaliteliyse çok daha fazlası.
Daha önce açılan konularda yüzlerce kişi destek olma sözü verdi. Tasarımcı bulunamadı denilip iptal edildi. Ama site sahipleri mutlaka kullanacak bu temaları merak etmeyin.
Edit: yerli bir tema marketin tutma oranı nerdeyse hiç yok. Global firmalarla yarışılamaz. Yani bu gayeyle atilan adımlar sonuçsuz kalır çünkü bir altyapısı yok Türkiye'de. Ama dediğim gibi yerli açık kaynak bir tema olursa bu sektör için de bir temel atılmış olur. Standartlar belirlemekten bahsediyorum. Şuan Türkiye'de en iyi tema yapımcıları kimler? Bunu neye göre belirlicez? Sektör oluşması lazım. 80 milyon az bir sayı değil.
Aynı zamanda bir çok müşteri wp bilmiyor. Wordpress hizmeti alıp yaptırıyor. Sırf bunlara bile bu tema kurulsa ne kadar büyük bir kitleye ulaşır. Onun haricinde ücretsiz çok fonksiyonlu bir tema. Satılan sitelere de konulabilir. Hosting firmalarıyla anlaşmalar yapilabilir. Büyük düşünmek lazım. Bunların yapılma ihtimali yok demeyin, sektöre az biraz hakimseniz dediklerimi anlarsınız inşallah