Selamlar millet bu makalemde Wordpress Listeleme Döngüleri Ve Fonksiyonları ni ele alacağız. Bu arada yeni yayınladığım Wordpress Blog Temasına göz atmak ister misin?
Eğer merak ettiğiniz diğer listeleme türleri var ise yorum yaparak bana iletebilirsiniz. Bu arada genel olarak kullanımını anlatmıyorum sadece wordpress de bulunan genel listeleme fonksiyonlarını paylaşıyorum.
Makale İçeriği
Wordpress Listeleme Döngüleri Ve Fonksiyonları
Kısır Döngü (have_post the_post)
Kullanım Alanları
the_title() Fonksiyonu
the_permalink() Fonksiyonu
the_post_thumbnail() Fonksiyonu
WP_Query Sorgusu
wp_list_authors() Fonksiyonu
wp_list_comments() Fonksiyonu
wp_list_categories() Fonksiyonu
get_tags() Fonksiyonu
Wordpress Listeleme Döngüleri Ve Fonksiyonları
Bu makalede Wordpress yazıları listeleme yazarları listeleme kategorileri listeleme etiketleri listelememize yarayan fonksiyonlardan bahsedeceğim.
Kısır Döngü (have_post the_post)
Wordpress de genel listeleme döngüsüdür son yazıları listeler.
Kullanım Alanları
Son Yazıları Listelerken
category.php sayfasında
tag.php sayfasında
author.php sayfasında
search.php sayfasında
attachment.php sayfasında
archive.php sayfasında
Tabi ki daha başka yerlerde kullanabilirsiniz genel olarak kullanıldığı yerler buraları.
Döngümüz
Fonksiyonu ile başlar.
Fonksiyonu ile biter burada endwhile; else den sonraki bölüm eğer bir içerik yok ise gözükecek bölümdür.
Bu iki kodun arasında ise yazılarımızı listeler’iz peki yazılarımızı listelerken yardım alacağımız fonksiyonlar hangileridir.
the_title() Fonksiyonu
the_title() fonksiyonu yazımızın başlığını almamıza yarar. Aldığı parametreleri bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
the_permalink() Fonksiyonu
the_permalink() fonksiyonu ise yazımızın url adresini almamıza yarar. Aldığı parametreleri bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
the_post_thumbnail() Fonksiyonu
the_post_thumbnail() fonksiyonu ile yazımızın öne çıkan görselini çekebiliriz kullanımı ve parametrelerini bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
Genel olarak bunları kullanımı bu şekildedir.
Tabi ki siz bunu html ile şekillendirerek kullanacaksınız.
WP_Query Sorgusu
WP_Query fonksiyonunun kullanım alanı oldukça geniştir ben have_post the_post ile beraber kullanımını sizlere aktaracağım. Geniş kullanımı içine bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
WP_Query fonksiyonu yazıları belirli parametreler ile listelememize olanak sağlar misal belirli bir kategoriye ait yazılar belirli bir etikete sahip yazılar yayınlanmış yazılar beklemede olan yazılar vb.
Mesela aşağıda ki kod ile post_type i post olan yani sayfalar listelenmeyecek mesela siz oraya page yazabilirsiniz veya dizi olarak ikisini de kullanabilirsiniz.
Ve sayfa başına 15 tane yazı gözükecek posts_per_page de bu işe yarıyor post_status ise sadece yayınlanmış yazıları göster anlamına gelmekte.
'post_type' => 'post',
'posts_per_page' => 15,
'post_status' => 'publish',
);
$wpost = new WP_Query($args);
if ( $wpost->have_posts() ) :
while ( $wpost->have_posts() ) : $wpost->the_post(); ?>
Ben tüm parametreleri anlatmayacağım zaten bir arkadaşımız bu bağlantıda anlatmış bulunmakta öğrenmek isteyenler kullanabilirler.
Şimdi geçelim diğer Wordpress Listeleme Döngüleri Ve Fonksiyonları ne.
wp_list_authors() Fonksiyonu
Adından’da anlaşılacağı üzere yazarları listelememize yardımcı olmakta kullanımı ise oldukça basit sadece olarak kullanarak listeleyebilirsiniz.
Tabi yine diğer fonksiyonlarda olduğu gibi bu fonksiyonunda aldığı belirli parametreler bulunmakta. Bu parametreleri bu bağlantıyı kullanarak öğrenebilirsiniz.
wp_list_comments() Fonksiyonu
Yine aynı şekilde adından anlaşılıyordur zaten bu fonksiyonumuz yorumları listelememize yarıyor yine aynı wp_list_authors() fonksiyonu şeklinde kullanabilirsiniz ve aldığı parametreleri bu adresten öğrenebilirsiniz.
wp_list_categories() Fonksiyonu
Artık aynı kelimeleri kullanmaktan çok sıkıldım ama yine aynı yukarıdaki belirttiğim şekillerde kullanılmakta ve aldığı parametreleri bu adresten öğrenebilirsiniz.
get_tags() Fonksiyonu
Evet bu biraz diğerlerinden farklı gibi duruyor ama yukarıda kilere benzer bir kullanımı bulunmakta sadece bir dizi olarak alıp foreach döngüsü ile bu diziyi yazdırmamız gerekiyor.
Fonksiyonun nasıl kullanıldığını merak ediyorsanız bu adresten ulaşabilirsiniz.
Bu makalemde biraz farklı bir yol izledim genelde en inceye kadar anlatmaya çalışırdım ama eğer bir şeyi kolay elde ederseniz değersiz olur veya birini kolayca bulup diğerini bulamazsanız pes edebilirsiniz.
Benim yapmak istediğim size sadece yolu göstermekti kapsamlı şekilde öğrenmek isteyenler zaten buradan ona lazım olan fonksiyonu önce öğrenir sonra onu kapsamlı bir şekilde kullanmayı öğrenir.
Kaynak: Wordpress Listeleme Döngüleri Ve Fonksiyonları