Tabiki kişiden kişiye veya temadan temaya farklılık gösterebilir fakat bugüne kadar -en azından kendi adıma- WordPress kullanımımdan çıkarttığım en önemli derslerden birisi, çok mecbur kalmadıkça ücretli tema kullanmamak.

Yüzlerce tema denemişimdir fakat belirli başlı sadece tema işi yapan şirketler var. Ürettikleri temaların kısıtlı ücretsiz versiyonları da mevcut. Ve bu ücretsiz temalar, Themeforest üzerinde denediğim çoğu ücretli popüler temadan hem SEO hem de hız açısından daha başarılıydı.

Bahsettiğim tema şirketlerine ait temalar zaten WordPRess.org üzerinde mevcut. Muhtemelen şu an yeni bir WordPress projesine başlıyor olsaydım kesinlikle ücretli bir tema satın almazdım.

Tabii, istisna durumlar da var. Örneğin restoran sipariş sitesi yapıyorsanız tabiki o iş için özel üretilmiş bir tema daha iyi sonuç verebilir. Fakat genel kullanım anlamında birdaha ücretli tema almayı düşünmüyorum.

Vakit bulup ilgilenebilsem WordPress'in kendi orjinal temasıyla bile biraz özelleştirme yapıldığı taktirde eşsiz bir temaya dönüştürülebilir ve ne güvenlik ne güncelleme ne de SEO açısından kimsenin aklında en ufak bir soru işareti kalmaz. Yine de özel tema şirketlerinin ücretsiz olarak çıkarttığı temalar, WP'nin kendi temalarına oranla daha çok özelleştirme imkanı sunuyor onu da not düşmüş olayım.