UNKEF adlı üyeden alıntı

Wordpress önerenler sadece wp yazmış. Neden wp?

İleride cpu sorunu, db sorunu vb. sorunlar olacağını bilmiyor musunuz yoksa benim bilmediğim gelişmeler mi oldu? En büyük sorun cpu, db ve eklenti kaynaklı ara ara çıkan sorunlar.


Proje eğer uzun vadeli olacaksa sürdürülebilirlik için WordPress. Özel yazılım kullanıldığı takdirde, ya tek seferlik yap kullan yazılımı olacak -ki bu durumda ne bir güncelleştirme alabilir ne de güncel teknolojilere ayak uydurabilir- ya da düzenli olarak çalışacağınız bir yazılımcı olması gerekiyor.

Örn. birkaç yıl önce özel yazılım yaptırdınız diyelim ve PHP 5.6 üzerine inşa edildi. Bugün PHP 7.4 kullanmak için tekrar yazılımcıya ulaşacaksınız. PHP 5.6 artık ne güvenliğe yönelik ne de geliştirmeye yönelik hiçbir güncelleştirme almıyor.

Geçtiğimiz yıl soru-cevap teması yaptırıp site açan bir müşterimin sitesini hızlandırıyordum. Temayı kodlayan kişi yaptığı soru cevap temasına sayfalandırma yapmamıştı. Yani sitede 5000 adet soru varsa hepsi anasayfada sıralanıyordu. Bende geliştirici ile iletişime geçerek, sitede hızlandırma çalışması yaptığımı fakat temanın eksik kodlandığını sayfalandırma eklemesini talep ettim.

Gelen cevap şaka gibiydi. "Ben temayı yapar yapmaz müşteriye gösterdim, o da temaya tamam dedi ve olay kapandı. Eğer sayfalandırma istiyorsanız xxx daha ödemeniz gerekiyor." Yaptığı işleme destek veren bir yer ile çalışmıyorsanız bunun yaşanması olağandır. :)

WordPress'in CPU sorunu artık yavaş yavaş tarih olmaya başlıyor. Gerçekten çok gelişmiş seviyede cache sistemleri var. Kullanıcı WP kullandığında sadece dikkat etmesi gereken bir kaç nokta olacak; iyi tema seçimi, temel seviyede WP güvenliği, bilindik ve güncelleme alan eklentilerin tercih edilmesi...

Sonrasında sınırsız özgürlük... SEO konusunda yeni bir özellik mi çıktı; SEO eklentinizi güncelleyin. PHP 7.5 mi çıktı; WP'yi güncelleyin geçin. Tema mı değiştireceksiniz; bir gününüzü almaz. Üyelik sistemi mi getireceksiniz siteye; dilediğiniz eklentiyi seçin beğenin... Günlerce yazsam bitiremem.

Kısacası, siteyi yeniliklere açık, güncel ve kullanıcı dostu yapmanın, projeyi ise sürdürebilir hale getirmenin en kestirme yolu WordPress'dir. İllaki siteye özgü şeyler olmalı derseniz, yine özel yazılım yaptırmaktansa özel WordPress teması yaptırmanızı öneririm. Çok daha karlı çıkarsınız ve sitenin geleceği de daha aydınlık olur.