Bütün Dünya’nın gözü yerli ve milli kaynaklar ile ürettiğimiz silahlarda iken, biz hergüne yeni bir teknoloji ile yeniden doğuyoruz.

” Türk Teknolojileri ” 2000 ve öncesine kadar belki bu kelimeyi kullanmak aşırı gülünç olabilirdi, ama günümüz Türkiyesin’de bu kelimeyi bizden çok yabancılar kullanılır oldu. Gelişen Dünya’nın teknolojisine ayak uydurmak günümüz şartlarında sadece güçlü olan ülkeler için geçerli olurken, arka saflarda kalan ülkeler için aynı şeyi söyleyemeyiz. İHA ( İnsansız Hava Aracı ) Türkiye son 10 yılda silahsız ve silahlı insansız hava araçlarında büyük başarı elde etti. Son yıllarda Suriye’de yaşanan olaylara müdahale etmek için geliştirilen ve gerek madifikasyon’a uğratılan, Hava Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Envanterine giren, silah ve teçizatlar’da bunun en büyük göstergesidir. Havada Olduğu kadar karada’da silah teknolojisi’ne yatırım yapan Türkiye, dahaz az kayıplar vermek adına, hatta hiç kayıp vermemek için İnsansız Kara araçları ve silahlarını gün geçtikçe geliştirmekte. Hal böyle iken bütün Dünya’nın gözü bizim üstümüzde olması ülke olarak doğru yolda olduğumuzu ispatlar nitelikte.

İnsansız Hava Araçlarımız bütün Dünya’nın ilgi odağı olurken, silahlı insansız hava araçlarımızda yine Dünya gündeminden düşmeyenler arasında. Bu araçlara başka yazımızda mutlaka yer verecegiz ama bu yazımızda bahsetmek istediğimiz ve çoğu kişinin bilmediği ufak silahlı bir Drone’yi ele alacağız.

SONGARTM


SONGAR Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yerini almış ilk silahlı insansız hava aracı ünvanını elinde tutuyor. Ufak bir Drone gibi görünen SONGAR aslında bir cephanelik gibi gök yüzünde düşman ordularına ama vermiyor. Üzerinde bulunan makineli tüfek ile 200 mermiyi taşıyan SONGAR uluslararası seviyede patent ile korunan bir sisteme sahip. Bağlantı kaybında, SONGAR’ın eve geri dönüş yapması en çarpıcı özelliklerinden biri. Tamamı ile Türk Teknolojisi olan SONGAR askeri ve Operasyonel görevlerde


Bilinen tehditleri ani müdahale marifetiyle etkisiz hale getirir
Kritik askeri tesisleri yakın hava desteği marifetiyle korur
Askeri konvoy/araçların tehdit bölgesinde intikali sırasında koruma sağlar
Çatışma sırasında tek er/tim seviyesinde etki menzilini arttırır
TSK/İç Güvenlik operasyonlarında çok yönlü kullanım imkanı sunar
Teknik özelliklerine Bakacak olursak SONGAR


200 adet 5.56 kalibre 45 mm NATO mermisi ile azami 45kg’da kalkış yapabiliyor, Uçuş Yüksekliği ise MSL 2800 m, AGL 400 m olan SONGAR çift kamera sistemi ile pilot kamerasında x10 zom yaparak hedefini silah kamerasıyla aldığı görüntüler üzerinden ateş ederek imha ediyor. Gerçek zamanlı video aktarımı yapabilen SONGAR, gündüz ve gece opsiyonlu operasyon yeteneğine sahip. Görev sonrası video ve veri kaydı ile askeri personelin operasyon bölgesine gitmeden arama tarama faaliyetlerini yapmasına olanak sağlıyor.