Para Tasarrufu Yapmak



Ay sonunu getiremeyen, aldığı maaş kendisine yetmeyen birçok dostumuz var. Yakın geçmişte bende bu dostlarımızla aynı kaderi paylaşıyordum. Bazı arkadaşlarım benimle aynı parayı kazanmalarına rağmen, benim kadar zorlanmıyorlardı. Onlara nasıl beceriyorsunuz bunu diye sorduğum zaman, çoğu aynı cevabı veriyordu: “Kanka çok iyi bir tasarruf yöntemi var. İnternete 50/30/20 kuralı yaz görürsün.” Ben de araştırmaya başladım.

Kuralı incelediğim zaman gerçekten mantıklı bir bütçe dağılımı olduğunu fark ettim. Bu kural ile birlikte hem birikim yapılabiliyordu hem de paradan tasarruf edip, israf önlenebiliyordu. Ya ne birikimi kardeş biz daha ay sonunu zor getiriyoruz dediğinizi duyar gibiyim. Eğer kafamızı para konusunda rahatlatmak istiyorsak, 50/30/20 kuralını hep beraber inceleyelim.

50/30/20 ne demek ?

Aslında bu sayıların her biri belli bir yüzde oranını belirtiyor. Paramızın tamamını %100 olarak düşünüyoruz ve bunu %50/%30/%20 olarak bölüp bütçe dağılımı yapıyoruz. Ancak bu dağılımı yaparken aklımızda bulunması gereken bir şey var. Asla ve asla kaçamak yapıp bazı kısımların yüzde oranlarını arttırmamamız gerekiyor. Eğer ana mantığı kavradıysak, ayda 3000 TL (kendi bütçenize göre dağılım yaparsınız) kazandığımızı düşünelim ve %50’lik kısımdan başlayalım.

%50’lik kısım

Bu kısımda bizim temel ihtiyaçlarımıza ayırdığımız bütçe yer alacak. Elbette ki hepimizin ev kirası, ulaşım, gıda ve temizlik alışverişi, faturalar gibi karşılanması zorunlu ihtiyaçlarımız var. Bu ihtiyaçlara ayıracağımız para ise aylık toplam kazandığımız paranın %50’sini oluşturmalı. Ayda 3000 TL kazandığınızı düşündüğümüz zaman temel ihtiyaçlarımıza 1500 TL ayırmamız gerekiyor.

%30’luk kısım

Bu kısım ise bizim sosyal etkinliklerimize ve özel isteklerimize ayıracağımız kısım. Örneğin arkadaşlarımızla kafede buluşmak, tatil yapmak, konsere gitmek veya yeni bir bilgisayar almak gibi isteklerimiz için ayıracağımız parayı bu kısım belirliyor. Ayda 3000 TL kazandığımızı düşündüğümüz zaman sosyal etkinliklere ve özel isteklere kalan para 900 TL oluyor. Bir daha uyarıyorum, eğer bu kısma ayırdığınız para biterse sosyal etkinliklerimiz ve özel isteklerimiz bir sonraki aya ertelenmek zorunda. Diğer kısımlar için ayırdığımız bütçelerden alıp buraya ekleme yapamayız.

%20’lik kısım

Bu kısım bizim birikimlerimiz ve yapacağımız yatırımlara ayırdığımız parayı karşılıyor. Bu kısım bizim hem biraz rahatlamamızı sağlayacak hem de bize, yatırım yapıp paramızı doğru şekilde değerlendirebilme imkânı verecek. Ayda 3000 TL kazanıyorsak birikimlerimize ve yapacağımız yatırımlara ayıracağımız para 600 TL olmalı. Paramızı biriktirmek, emin olun zor durumda kaldığımız zamanlarda çok yardımcı olacak.

Eğer para tasarrufu konusunda sizi biraz rahatlatabildiysem ne mutlu bana 🙂 Yakın zamanda farklı para tasarrufu yöntemlerinden bahsedeceğim.

Kaynak : https://paratavsiyesi.com/index.php/2020/05/06/paranizdan-tasarruf-edin-50-30-20-kurali/