tolhur adlı üyeden alıntı

Php ya da asp ile backend kısmını, js ve css ile frontend kısmını kodlamanız gerekiyor. Yönetim paneli, sitenin işlevleri backend yani php ya da asp ile yazılabilir. Css ya da js ile görsel özellikleri yani görüntüyü oluşturursunuz buna da frontend geliştiricilik deniliyor.

Js ve jquery temelde aynıdır. Jquery javascript içerisinde kullanılan bir kütüphanedir. Bunu bootstrap olarak düşünebilirsiniz. Css içinde kullanılan bir kütüphanedir bootstrap. Temel css bilmeden bootstrap kullanma şansınız yoktur mesela. Aynı şekilde js bilmeden de jquery kullanamazsınız. Aslında buna şöyle diyebiliriz; jquery javascriptin basitleştirilmiş halidir. Aynı şekilde bootstrapta css in basitleştirilmiş halidir.

Bir site geliştirmek için ilk başta temel html ve temel css bilmeniz gerekiyor. Daha sonra tercihen php öğrenip kendi sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Javascript şu durumda en son öğrenilmesi gereken dil olarak düşünüyorum.


Öncelikle bu konularda gerekli kurslar mevcut arastirabilirsiniz. Hiç bir bilginiz yok ve site sıfırdan site yapımını merak ediyosunuz. Bunun yerine önce wordpress blogger gibi hazır sistemleri inceleyin. Daha sonra eğitimlere başlayın. Öğrenmeniz gerekenler

HTML - CSS - PHP - Mysql - Jquery - Javascript bunların zaten hepsi birbiriyle bağlantılı hepsini kullanmanız gerekecek. Bunun icinde udemy veya özel kurslardan yararlanabilirsiniz.


Son dönemlerde Node.js gittikçe popüler olmaya başladı. Ghost CMS var mesela Node.js ile yazılmış.

Node.js ve diğer benzerleri, php'ye göre daha hızlı. Go da Node.js'den... Ama PHP halen pazar payının en büyük dilimini tutuyor.

İngilizce makaleler var. Bakmanızı tavsiye ederim. Her birinin kendine göre avantaji, dezavantajı var. Size hangisi uygun geliyorsa ona bakın derim.

Mesela şu Medium makalesinde go ile node.js'yi karşılaştırıyor. Ve neden geliştiricilerin Node.js'yi tercih ettini açıklıyor.

Ekstra olarak backendiçin; Ruby, PHP, Java, . Net, ve Python'da kullanılıyor
Bu arada Wappalyzer'dan bir sitenin hangi dilleri kullandığına bakabilirsiniz.

Database için ise MongoDB, Postgresql, Mysql fln var...


Çok teşekkür ediyorum her biriniz tavsiyesini dikkatli bir şekilde araştıracağım