Yüksek sayıda yorumun ve etkileşimin olmasını umduğum yeni bir blog sitesi üzerinde çalışıyorum fakat yorum konusunda WordPress'in kendi yorum sistemini mi yoksa Disqus'ı mı kullanmalıyım çok kararsızım.

Disqus kurumsal firmalar tarafından bile oldukça tercih edilen bir yorum sistemi. Kullanmam halinde spam konusunda hiçbir dert kalmayacak, veritabanı çok daha hafif hale gelecek. Lakin kimileri Disqus'ın tasarımının kullanıcıyı yorum yapmaya teşvik ettiğini düşünüyorken bunun tersini düşünen de çok fazla.

Diğer yandan WordPress yorum sistemi daha sade ve temiz bir görünüme sahip. Dezavantajları ise kendi sunucumuzun kaynaklarını tüketmesi, uzun vadede veritabanını şişirebilmesi ve spam yorumları önleme konusunda daha geride olması.

Bu kıyaslamaya göre Disqus'ı önde görüyorum ama şöyle bir durum da var. Google malum SEO konusunda konu içerisindeki yorumlara da önem veriyor. Disqus iframe olarak çağırıldığı için yorumun SEO'ya katkısını azaltır mı? (en azından WordPress yorum sistemine kıyasla...). Bu soru kafamı en çok kurcalayan şey.

NOT: Disqus evet siteyi yavaşlatabiliyor fakat yüklemesi ertelenirse bunun bir sorun olmayacağını düşünüyorum. Bu yüzden oy verirken Disqus'ın sayfayı yavaşlatma ihtimalini göz önüne almayın lütfen.