yilmaz70 Estağfurullah :) Yazıyı tekrar tekrar okudum bu arada gayet başarılı olmuş Yılmaz abi eline sağlık. :)

MasterKazanç Varnish hem Nginx hem Litespeed'in sundukları sunucu bazlı önbellek yöntemlerine göre geride kaldı. Bu yüzden Varnish kullanılması için hiçbir sebep göremiyorum.

Memcached veya Redis Object Cache yöntemleri gerçekten siteye bağlı olarak kimi durumlarda çok etkili olabiliyor, hatta hayat kurtarır diyebilirim. Redis, Memcached yöntemine göre daha hızlı ve kapsamlıdır.

Tabii, normal bir blog sitesinde Object Cache kullanılması için pek bir sebep yok. Çünkü ziyaretçileri bağlamaz sadece admin sayfasını kendiniz için hızlandırmış olursunuz. İlla blog sitesine object cache kuracağım diyorsanız tabiki zararı olmaz, bu durumda daha basit ve sade olması sebebiyle Memcached öneririm.

Hayat kurtarır dememin sebebi şu, sitenizde WooCommerce, üyelik sistemi, profil sistemi, BBPress , mesajlaşma sistemi, WPML çok dilli site eklentisinden biri veya tamamı bile varsa o zaman işler değişir işte. Ya da sahibinden gibi bir siteyi WordPress ile yapacaksanız eğer, Redis tam olarak bu tür karmaşık sistemler için birebir harika çalışır. Tabii böyle bir sistem için Redis kullanıldığında oldukça RAM de gerekecektir. W3TC eklentisi Redis ve Memcached konusunda oldukça etkili çalışıyor.

Bu arada bu tür komplike siteler için Nginx, web server olarak pek fazla yanıltmaz. :) Oldukça stabildir ve güvenilirdir.