Genelde site analizlerini Gtmetrix veya Pagespeed ile yapıyoruz. Ancak bu analizler ile sitelerin gerçek açılış hızlarını göremeyiz, sadece puanlar bize fikir verir.

Bu yüzden daima webpagetest.org ile İstanbul lokasyon seçilerek hız analizi yapmalıyız.

Bize sitenin gerçek yüklenme süresini şu an en iyi veren araç webpagetest sitesidir.

webpagetest analiz sitesinin en önemli verisi ise First Byte Time süresidir.

Sitede mevcut olan tüm dosyaların yüklenme sürelerini detaylı olarak bize verir. Detaylara girdiğimizde; yüklenme sürelerine göre hangi alanda çalışma yapmamız gerektiği hakkında çok güzel ipucu verir aslında.

Bir de bu sitenin güzel bir özelliği de resim analiz bölümüdür. Bunu neden söylüyorum; yanlış ebatlandırılmış olan resimleri de verir ve doğru ebatları belirterek düzenlemenizi tavsiye eder. Hatta optimize edilmiş hali ile sizin resmi yüklemenizi de sağlar. https://webspeedtest.cloudinary.com/ Cloudinary ile ortak yapılmış bir analizdir ve gerçekten faydasını görürsünüz.

Resim analizini özellikle mobil versiyon açısından önemli buluyorum. Mesela logo açılışta ilk önemli etkendir. 150 x 50 bir logo olması gerekirken 400 x 200 gibi ebatlandırılmış ise hem site daha geç açılacak hem de mobil versiyonda hata görünmesine neden olacaktır.

Kümülatif Düzen Kayması

Cumulative Layout Shift, görüntü alanı içindeki görünür öğelerin hareketini ölçer.

Bu Google tarafından yeni çıkan bir özelliktir; search console verilerinde karşınıza çıkacaktır.

Largest Contentful Paint

Largest Contentful Paint, en büyük metnin veya resmin ekranda belirdiği zamanı işaret eder.

Bu da Google tarafından önemsenmeye başladı ve webpagetest sitesinde yer aldı.

Önümüzdeki dönemlerde bunlarla çok sık karşılaşacağız o yüzden eklemek istedim.