[INDENT][INDENT]Şu sıralar en çok duyduğum, tarafıma en çok sorulan sorulardan biri "makale - içerik alırken nelere dikkat etmeli?" oluyor.

Ben de haliyle bu soruyu soranlara link atabilmek için bazı tips-tricks dediğimiz, alırken dikkat ettiğim, başkasına hazırlarken dikkat ettiğim noktaları kısaca maddelemek istedim.

[LEFT]1. Eğer "olan" kelimesi cümle içinde iki kere geçiyorsa yazı çeviri olabilir, özgünlük kontrolünden geçer ama özgün değildir. Özgünleştirme ile yazılmış olabilir.
Örnek cümle: "wmaracına girmiş olan bir kullanıcı, daha önce forumda olan kişilerin yazdığı yazıya bakıyordur." bu cümlede bir "olan" kelimesi gereksiz kullanılmış, biri de bitişik ekle giderilebiliyor. Cümle şöyle olmalı: "wmaracına girmiş bir kullanıcı, daha önce forumdaki kişilerin yazdığı yazıya bakıyordur."

2. "Peki" kelimesinden sonra virgül koymuyorsa Türkçe Yazım Kurallarını bilmiyordur.

3. "de/da" bağlaçlarını ayırmıyorsa, siz bu işten ayrılın. Google algoritmasının bile anlayabildiği bağlaç kalitesini 8 yıllık Türkçe, 4 yıl Dil ve Anlatım eğitiminde öğrenemeyen kişilerin makalesinden ne beklenir ki?

4. Her insan her konuda yazamaz. Kişiden sizin istediğiniz konulara paralel bir içerik isteyin. Eğer daha önceki referansları yoksa referans yazısını 100 kelimelik isteyin.

5. Yazıda anlam bütünlüğü. Uzun yazılarda giriş ve son paragraf birbirini tamamlayabilmeli ve yazının bütününün ne anlattığı açığa çıkabilmeli. Eğer başlığa bakmaksızın ilk ve son paragrafta o yazı ne anlatıyor anlamıyorsanız yazıda ciddi problemler vardır. Gerisini okumanıza gerek bile yok.

6. Ek kelimelerin kullanım çokluğu. Biriyle anlaşma yaparken bağlaçları ve bir isme gelen ikinci sıfatları kelime olarak saymayacağınızı söylediniz mi hiç? Söyleyin. Çünkü yazamayacaktır. İçerik yazarları kimi zaman tam sınırı yakalayabilmek için "ve, ya da, veya, çünkü, peki" gibi bağlaçları çok fazla kullanır. Bir başlık altında iki farklı çünkü olmaz, bir yazı içinde (ortalama uzunluğu 1000 kelimeden varsayıyorum) peki en fazla üç kere kullanılır. Unutmayın bağlaç ne kadar çoksa, cümle o kadar uzar. Cümle ne kadar uzarsa Google Algoritmasında robotlar tag olarak okuyamaz yazıları.

7. Bağlam kullanmama problemi... "İlk olarak", "son olarak", "konumuzu bitirirken" gibi ifadeler paragraf başlarında kullanılmıyorsa hızlı kaydırma yapan insanlar konunun neresinde olduğunu bilemez. Hele ki iç başlık yoksa. Bağlamlar ile bu problem gidermeli.

8. İç Başlık! Ortalama 500-750 kelimeden oluşan bir yazıda en az 2 farklı iç başlık olmalı. Başlık cümle gibi olmamalı yani alıntı yapar gibi alınmamalı ve altındaki paragrafı anlatacak, üstte anlatılanları da açıklayacak bir alt başlık olmalı. Başlıklar insanların dur noktasıdır. Dur bi' anlattıklarımı okudun ama kavra, bir nefes al. Heh şimdi başla yeniden" noktasıdır.

9. Eğer başkasına yazdırdığınız yazı üzerinde editörlük yapıp düzenleyip yayınlıyorsanız almayın bile. Kendi sitemde editörlerin bir yazıyı düzenleme süresi ile yazarların yazma süresini karşılaştırdığımda, yazarlar kendi yazısı için editörlerden daha az zaman harcıyor. Yazıyı düzenlemek yerine siz yazabilirsiniz. Eğer nasıl yazarım diyorsanız bu konuda eğitim vermekteyim ayrıca. Bu konuda benden bilgi alabilirsiniz.

10. Yazar sizden sitenizin linkini istemiyorsa anlaşmayın. Çünkü site dilinize bakmadan yazı hazırlayacaktır. Siz "subjektif dil" ile yazıyorken yazar "objektif dil" ile yazmış olacak. Sonra her yüklem sonundaki edilgenleri etkene çekmekle uğraşırsınız artık.
11. Yazarın kişisel deneyimi ile yazılar yazılabilir. Elbette makale yazarları birçok konudan anlamak zorunda. Fakat özellikle sağlık yazılarında kaynak isteyin. Kişi doktor, tıp sektörü çalışanı değilse keskin bilgilere sahip olamayabilir. Hem bu sayede özgünleştirme mi yapmış yoksa yeniden mi yaratmış yazıyı kontrol edebilirsiniz.

12. Son olarak; makale alırken 100 kelimesi 1 liradan makale aramayın. Makale yazarlığını hobi olarak yapanlar da var, ek gelir kaynağı olarak da yapanlar var. Fakat bunu gerçek bir iş olarak freelance yapanlar da var. 100 kelimesi 1 liraya ilan açtığınızda henüz elinde iş olmayan ve bu işe ihtiyacı olan biri mutlaka katılım sağlayacaktır. Fakat bu onun emeğini sömürmekten başka bir şey değildir. Bu yüzden siz bu arayışa son verip taban fiyat olarak 1,75₺, 2₺, 5₺ gibi ücretlerle arayış yaparsanız, bu konuda çalışma yürüten arkadaşımız daha güdülü bir şekilde titiz bir çalışma sunacaktır.


[/INDENT][/INDENT]

[/LEFT]