-
-
Yaş/Cinsiyet
26 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
V** S**
-
-
-
Ticaret
29, (%100)
Kardeşim anlatamadım demişsinde sanırım sen almıyorsun işletme veya şirketin olmadan vergi ödeyemezsin bu zaten akla mantığa aykırı. Senin bahsettiğin şey freelance çalışanlar için fatura kesen aracı firmalar var bunun vergi ödemeyle alakası yok.
-
-
Yaş/Cinsiyet
20 / E
-
Meslek
Yazılım
-
-
Ad Soyad
A** A**
-
-
-
Ticaret
1, (%100)
eyw sağolun. Teşekkür ederim
-
-
Yaş/Cinsiyet
51 / E
-
Meslek
blogger
-
-
Ad Soyad
S** S**
-
-
-
Ticaret
61, (%100)
Anlattınız ;) ama böyle bir yol ASLA yok
-
-
Yaş/Cinsiyet
51 / E
-
Meslek
blogger
-
-
Ad Soyad
S** S**
-
-
-
Ticaret
61, (%100)
İçerikSepeti adlı üyeden alıntı
Şahıs firması kurmanın bir bedeli yoktur, şahıs şirketini kuran muhasebeciniz 325 TL vergi dairesi harcı dışında bir ücret istiyorsa kendi inisiyatifine kalır. Bu ücretin dışında bir ücret normal şartlarda şahıs firması için alınmaz.
Şahıs firması kurulumu yapıldıktan sonra muhasebeciniz eğer biliyorsa 1 yıl boyunca ücretsiz sigorta başvurusunu yapabilir. (12 ay zorunlu Bağ-Kur)
Şahıs firması kurulumundan sonra bağlı olunan vergi dairesine bizzat giderek Genç Girişimci olduğunuzu beyan eden yazı ile gitmeniz halinde 3 yıl boyunca, 3 aylık periyotlarla 75 bin TL'yi geçmeyen gelire herhangi bir gelir vergisi ödemesi yapmazsınız.
Bağ-Kur ve gelir vergisi muafiyeti için iki ayrı belge gerekiyor. Belgenin biri ile vergi dairesine gidilecek. Vergi dairesi bir belge verecek + olarak SGK'ya gidilecek belge ve vergi dairesinden alınan belge ile beraber SGK'ya gidilecek ve 12 ay Bağ-Kur alabilmek için başvuru yapılacak.
Sağı solu bırakın, ben tam 3 ay boyunca araştırdım, sormadığım muhasebeci, mali müşavir kalmadı. Alo Maliye'yi aradım adamlar sıfır bilgi ile işe alınmışlar. Bir şey bilmedikleri gibi yanlış yönlendirdiler. hiçbiri doğru düzgün cevap dahi veremedi. Kendi çabalarımla öğrendim yaptım.
Şahıs firması için muhasebe ücreti artı damga vergisi ödemesi ile beraber aylık ödeme yaparsınız.
Aşağıda belgeler var, kendinize göre düzenleyin AAA dosyası SGK'ya CCC dosyası vergi dairesine...
https://dosya.co/fq8b5pv3p3f0/aaa.docx.html
https://dosya.co/egvfxu6mgoxd/ccc.docx.html
Bu sebeple şirket kurmaktan kaçınanlar, bu konuda bilgisi olmayanlar için umarım en net anlatımı yapmışımdır. Bu anlatımı eminim internetin hiçbir noktasında bulamazsınız. Ya muhasebeciniz cin olacak anlatacak kendisi yapacak her şeyi ya da siz... :)
Elinize sağlık güzel anlatım. Bende bir eksiği tamamlayayım, işlem tam olsun. İTO İstanbul Ticaret Odası kaydı zorunlu, bu da 960 TL...
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
-
Yaş/Cinsiyet
27 / K
-
Meslek
İçerik Yazarı
-
-
Ad Soyad
Y** G**
-
-
-
Ticaret
24, (%96)
Ben oda kaydını yapmayacağım, araştırmadım. Yazarlar için oda var mı bilmiyorum. Bana bir kuruş faydası olmayanlara aylık yıllık para veremem bu bir seçenek değil biliyorum ama yapmak istemiyorum
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
-
Yaş/Cinsiyet
51 / E
-
Meslek
blogger
-
-
Ad Soyad
S** S**
-
-
-
Ticaret
61, (%100)
İçerikSepeti adlı üyeden alıntı
Ben oda kaydını yapmayacağım, araştırmadım. Yazarlar için oda var mı bilmiyorum. Bana bir kuruş faydası olmayanlara aylık yıllık para veremem bu bir seçenek değil biliyorum ama yapmak istemiyorum
Tabii ki seçim sizin, yapmayanlar var elbette. Ben sadece zorunluluğu belirttim, 31 yıllık muhasebeciyin, bunda seçenek yok o yüzden. Ya İto ya da esnaf sanatkar derneği bir tanesi ZORUNLU. Herkese iyi forumlar.
-
-
Yaş/Cinsiyet
37 / E
-
Meslek
Editör
-
-
Ad Soyad
M** B**
-
-
-
Ticaret
0, (%0)
Arkadaşlar öyle bir yol yok demiş ama öyle bir yol bal gibi var, yıllarca bu şekilde çalıştım.
Freelance olarak çalışıyorsanız, iş yaptığınız şirketler, sizin yaptığınız işin karşılığı olarak size gider pusulası keserler. Bu gider pusulasında %18 KDV öderler, %17 gelir vergisi öderler. Böylece siz net olarak yaptığınız işin karşılığını alırsınız. Şirket de sizin için hem KDV hem de gelir vergisini öder.
Ancak işi bir şirkete değil de bir şahsa yaparsanız, dolayısıyla sizin için gider pusulası kesemez. Kaynağı belirsiz olarak yıllık belli bir meblağa kadar (ne kadar olduğunu hatırlamıyorum, 20-25 bin olabilir) hesabınıza para girişi olabilir. Bunun için vergi ödemezsiniz. Ancak bu meblağı aşarsa gidersiniz vergi dairesine, dekontları verirsiniz. Aldığınız para hesaplanır, bunun %17'sini gelir vergisi olarak ödersiniz konu kapanmış olur. Şirket kurmak zorunda değilsiniz.
Ancak şirket kurarsanız size 2 şekilde faydası dokunur:
- yediğinizden içtiğinize, aldığınız ekipmandan otomobilin benzinine (benzin, tamirat otomobil alımının %60'ı, kiralamanın %100'ü) kadar her harcama kalemini vergiden düşebilirsiniz. Ama freelance olarak bunları vergiden düşemezsiniz.
- şirket olarak hizmet verdiğinizde müşteri tarafından daha çok ciddiye alınırsınız, ayrıca gider pusulasının vergi giderleri çok olduğu için kesmek istemeyen şirketler oluyor, onlara fatura keserek müşteri kaybetmemiş olursunuz.