Bilim ilerledikçe yeni çalışma alanları ortaya çıkıyor ve bu çalışma alanlarından bazıları toplumun ilgisini diğerlerine nazaran çok daha fazla çekiyor. Çalışma yapılan alanların bilinmezliği, ulaşılabilirliği arttıkça merak güdüsü daha da fazlalaşıyor. Günümüzde pek çok insanın anlamakta zorluk çekmesine rağmen atom altı dünyaya, kuantuma ve kozmosa ilgi duymasının altında yatan belki de en büyük sebep “anlaşılmazlık”. Özellikle kuantum konusunun anlaşılmasının çok güç olduğunu ben söylemiyorum, bizzat bu alanın en büyük isimlerinden biri olan Richard Feynman söylüyor. Aşağıdaki konuşma metni Richard Feynman’ın dinleyicilere fizik öğrencilerinin ve profesörlerinin kuantum fiziğini anlama dereceleri üzerine yaptığı bir konuşmadan alıntıdır:
“…Soruyu size açıklayacak olsam, anlayacak mısınız? Teoriyi size ilk söylediğimde idrak edecek misiniz? Teoriyi kendi fizik öğrencilerime detaylı bir şekilde ilk defa açıkladığım zaman lisans eğitimlerinin 3. yılında olmalarına rağmen anlamadılar. Siz de anlamayacaksınız (dinleyenler güler). Ama bu iş anlamakla ilgili değil…Öğrenciler konuyu anlamıyor (dinleyenler güler) çünkü profesör anlamıyor (dinleyenler güler). Emin olun bu bir şaka değil ancak çok ilginç…”
Devamı